Terningkast 5: MARIANNE J.LEGATO: Hvorfor hun alltid snakker og han aldri forstår

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversettelse Eirik Talleraas Lille Måne

DEL

Den norske tittelen på boken kan kanskje få oss til å tro at dette er en uvitenskapelig, overfladisk sak mellom to permer. Originaltittelen bringer leseren litt nærmere hva forfatteren vil: Why men never remember and women never forget. Faktum er at denne boken er skrevet av en svært dyktig, høyt anerkjent og meget benyttet amerikansk professor i klinisk medisin ved Columbia University, USA.

Marianne Legato har virkelig satt kvinnelig helse på kartet ved å utvide fokuset fra bikiniperspektivet (mammografi og livmorhalsundersøkelser) til å gjelde den kvinnelige pasienten som helhet. Hun fikk økonomisk støtte til forskning og viser at ulikheten mellom kjønnene er enorme og det kunne ikke lenger rettferdiggjøres å kun forske på menn, slik det hadde blitt gjort. Hun belegger sine ord med studier i kjemiske og strukturelle forskjeller mellom kvinner og menn.

August Strindberg var en mester i å skildre det. Henrik Ibsen har det som underliggende og opplagt tema. Vi har det til hverdags i atskillige hjem. Hva snakker vi om? Kjønnskamp! Hvorfor er det så vanskelig å forstå hverandre?

I et meget lett tilgjengelig språk, godt oversatt av Eirik Talleraas, forklarer hun sammenhenger slik at leseren får den ene aha-opplevelsen etter den andre.

Selvfølgelig er det slik det henger sammen! Menn husker ikke detaljene i en krangel, kvinnen husker meget godt, ordrett, og dermed er det i gang. Marianne Legato vil så gjerne lære oss til å tenke som det motsatte kjønn, og dermed lettere kunne tilgi, og har sett seg grundig lei på at vi ikke er klar over hvordan og hvorfor vi reagerer som vi gjør. Hva setter sinnene i kok hos kvinne og mann, og hvorfor blir vi ikke sinte og opprådde for det samme?

Hun refererer utrolige reaksjonsmønstre fra dyreverdenen. I fremtiden vil hun kanskje få bevist ting som en bare fant sannsynlig på bakgrunn av at det ligner på human medisin. Hun presiserer at funn hos dyrene ikke uten videre kan appliseres, anvendes på menneskelig reaksjonsmønster.

Det levner vel ikke tvil når forfatteren skriver at gram for gram får kvinner mer hjerne for pengene¿ Kvinnens hjerne er mindre enn mannens, men størrelse er ikke alt, skriver Legato. Dette kan være så politisk ukorrekt det være vil. Kvinner har mer grått hjernevev i deler av sine hjerner og mer innfløkt og omfattende kommunikasjon mellom hjernecellene enn menn har, spesielt i den fremre hjernebarken. Det er dette området som er hjernens kontrolltårn og som styrer vurderinger og beslutninger.

Men tenkte vi det ikke, vi blir mer lik hverandre med årene.

Artikkeltags