Terningkast 5: MÄRTHA LOUISE (red.): Eventyr på jordens hjerte

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bazar

DEL

Prinsesse Märtha Louise er sammen med Kristin Lyhmann og Kirsti Birkeland redaktør for den omfattende eventyrsamlingen Eventyr fra jordens hjerte. Samlingen vil omfatte tre bind, og det første har undertittelen Rodinia, som er navnet på et tidligere superkontinent. Og ambisjonen er også samlende de 67 eventyrene i dette første bindet kommer fra 52 ulike land og kulturer. Her finnes klassiske eventyr vi kjenner, men de aller fleste eventyrene er nye for oss, noen av dem er oversatt til norsk for første gang.

Felles for alle eventyrene er at de har fått nye illustrasjoner. Illustrasjonene holder jevnt over svært høy kvalitet, og tilfører særlig de norske eventyrene nye kvaliteter. Illustratørene er hentet fra hele verden, og gir også innblikk i ulike teknikker og tradisjoner. Boka er for øvrig lekkert designet, og gir et solid, barnevennlig og samtidig litt eksklusivt preg. Skal det innvendes noe, må det være at den er litt stor og tung å ha med seg.

Innimellom eventyrene finner man tematekster. Disse kan handle om magiske tall, troll eller innsamling av eventyr. Disse oppfordrer ofte leserne til aktivitet eller tolkninger, og fungerer stort sett fint. Av og til blir tekstene litt voksne og ovenfra og nedad. En setning som “Nå ble det imidlertid fart i språkutviklingen”, sier isolert sett en ung leser svært lite. Litt pussig er det også at disse tekstene ikke er med i bokas innholdsfortegnelse de savnes i alle fall av meg.

Det er mange år siden jeg har lest eventyr med så stor fascinasjon. Her er eventyr som framkaller alle slags følelser, og bredden er denne samlingens store styrke.

Det har stormet rundt Märtha Louise i høst, også i forbindelse med denne eventyrboka. Men det står fast at dette første bindet er blitt en vakker og variert samling av muntlige tekster, som eventyr i sin opprinnelige form er. Det kan også sies at det å samle disse eventyrene er en takknemlig oppgave det skal godt gjøres å mislykkes med uten at det forringer bokas kvaliteter.

Artikkeltags