Terningkast 5: LEONORA CHRISTINA SKOV: Silhuett av en synder

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Piratforlaget

DEL

Danske Leonora Christina Skov er forfatter, litteraturkritiker i Weekendavisen og samfunnsdebattant på fjernsyn og i tekstmedia. Hun har tidligere gitt ut romanene Rygsvømmeren og Champagnepiken. I Silhuett av en synder fører hun leseren inn i en gotiske roman, det vil si litteratur som handler om menneskets frykt for det ukjente og ukontrollerbare.

Boka starter i 1973 med at Agnes sitter på godset Liljenholm og skal skrive et forord til en bok hun utga 30 år tidligere. Den het Silhuett av en synder og fortalte hennes og Nella Liljenholms historie. Etter hvert ruller Agnes via underlige veier og tilfeldigheter opp en historie full av overraskelser. Hennes og Nellas liv er mer sammenknyttet enn man kunne ane på forhånd.

Forfatteren har en ironisk, sarkastisk stil der hun henvender seg direkte til leseren. En noe uvanlig framgangsmåte, men meget virkningsfull. Det gjør at man følger godt med, og det trengs, for dette er en intrikat historie. Leseren holdes virkelig på pinebenken i dette mysteriet der lag på lag avdekkes bakover i tid. Stemningen i boka får en til å tro på husets gjenferd. Drøm og virkelighet går over i hverandre. Historien er krydret med selvmord, galskap, forbudt kjærlighet og uforklarlige hendelser.

Det er referanser til tidligere tiders gotiske romaner, både til Jane Eyre av Charlotte Brontë og Rebecca av Dahpne Du Maurier.

Leonora Christina Skov lykkes godt med sin gotiske roman. Hun behersker sjangeren og klarer å beskrive en innviklet familiehistorie samtidig som hun setter leseren i en sjelden uhyggestemning. Boka er utenom det vanlige og noe å bryne seg på for en oppmerksom leser.

Artikkeltags