Faller fritt som i en drøm er den frittstående tredje boka i Leif G.W. Perssons trilogi om tilstanden i det svenske velferdssamfunnet.

Rikskriminalsjef Lars Martin Johansson nærmer seg pensjonsalderen og vil gjerne pynte hatten med en ettertraktet fjær før han rydder pulten. Det uoppklarte mordet på statsminister Olof Palme rir fremdeles det svenske politiet som en mare. Dessuten erter Johanssons internasjonale kolleger ham i sakens anledning. Kanskje mest av sistnevnte grunn vil «mannen som kan se rundt hjørner» gjøre et siste forsøk på å finne Palme-morderen. Han samler et korps av fire, ganske snart tre, som skal endevende de uhorvelige datamengdene som er samlet i sakens 21-årige løp. Så juger han statsadvokaten og offentligheten huden full om hva de egentlig holder på med, og rigger seg til på kontorsofaen mens han venter på resultater.

Den suksessrike forfatteren selv er både kriminolog, professor i Rikspolisstyrelsen og har over 40 år bak seg i det svenske politiet. Han burde med andre ord vite hva han skriver om. Under tiden har Persson levert noen riktig saftige beskrivelser av det svenske politiet i bokform. Om Palme-saken har han stor kunnskap. Kanskje nettopp derfor følte han at Faller fritt som i en drøm måtte opp i 655 sider. Mulig at dette er tilfredsstillende for de som har arbeidet med, og engasjert seg dypt, i saken. For den vanlige leser blir handlingen og framdriften mer enn en gang borte mellom dvelingen ved detaljer og gjentakelser. På den annen side gjennomfører Persson pålessingen av historier og detaljer også i personenes fortid og nåtid, og disse er tid om annen kostelige. Det er første og antakelig siste gang jeg har lest en utførlig beskrivelse av en promp.

Persson er strålende på dialoger. Bokas samtaler er direkte, naturlige og klarer å få spenningen tilbake.

Langt om lenge presenterer Persson en løsning på Palme-mordet. Den er rett nok fiktiv, men forfatteren mener drapet må ha blitt planlagt og utført på en måte tett opp mot slik han beskriver det. Det er imidlertid ikke blitt pågrepet noen for mordet etter at boken kom ut i Sverige i 2007.