Terningkast 4: LEIF G W PERSSON: Den sanne historien

Den sanne historien om Pinocchios nese

Den sanne historien om Pinocchios nese

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

om Pinocchios nese Oversatt av Henning Kolstad Schibsted forlag

DEL

Kriminalkommissær Evert Bäckström i Stockholm våkner klokka fem om morgenen mandag 3. juli til den beste nyheten han kan få – advokat Thomas Eriksson er drept. Eriksson har forsvart opptil flere tvilsomme typer, og etterforskningen viser etter hvert at drapet henger sammen med en adelig kunsthandler som benekter å ha blitt mishandlet og en anmeldelse for dyremishandling. Etterforskningen ruller og går, og akkurat dette har Leif GW Persson full kontroll på – den svenske forfatteren er professor i kriminologi.

Det er ikke hårreisende spenning eller tøff action som holder leseren i ånde gjennom de 639 sidene – det er heller Perssons evne til å fortelle og formulere seg. Historien er godt konstruert og spenner over flere hundreår, og den involverer en rekke ulike mennesketyper. Den sanne historien om Pinocchios nese er en god røverhistorie som også berører europeisk storpolitikk. Riktig artig for den historieinteresserte, men noen kan nok mene at avstikkerne er både mange og lange.

Det jeg likte aller best med denne mursteinen av en krimroman er at den er så fornøyelig. Evert Bäckström er en mildt sagt lite tiltalende type. Han lar medarbeiderne sine gjøre jobben og høster selv æren. Den bedagelige Bäckström sover, hviler, slapper av, mesker seg med mat, alkohol og damer og går ikke av veien for et lovbrudd eller to dersom det gagner ham selv. Det går stort sett bra, med en herlig twist på slutten av boka.

Å skrive underholdende om en så slesk type mestrer Leif GW Persson utmerket også denne gangen. Det kler også bokas tema, som er løgn og (selv) bedrag. For du husker vel historien om Pinocchios nese?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken