Terningkast 5: LEE CHILD: Verdt å dø før

Lee child

Lee child

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Kurt Hanssen Cappelen Damm

DEL

Britiske Lee Child har skrevet en rekke bøker med militærpolitimannen Jack Reacher i hovedrollen og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Reacher er et nytt bekjentskap for undertegnede. En helt av den gamle skole som hevner de svake og undertrykte og ikke bryr seg så mye om bruk av lovlige midler i den sammenheng.

Jack Reacher er i denne egentlig på vei til Virginia, ved å haike, da han støter på den usympatiske familien Duncan i Nebraska. Duncans terroriserer sine omgivelser.

Tilfeldigheter gjør at Jack bestemmer seg for å gjøre slutt på familiens herjinger. At han derved selv blir en brikke i et større spill, kommer bare til å sette en ekstra spiss på begivenhetene.

For det viser seg etter hvert at en liten pike forsvant for 25 år siden. Og hvem var mistenkt? Duncan familien selvfølgelig.Dette forsvinningsnummeret blir det store mysteriet i boka. Mafiaens involvering er egentlig ganske festlig. Hvilket produkt som selges er noe uklart, men alle i «næringskjeden» er ute etter å knekke de andre, jo kortere kjede jo større inntekter. Men ingen har regnet med Jack. Lee Child har et morsomt og samtidig ironisk språk. Hans beskrivelser av persongalleriet overlater ingenting til fantasien – vi ser for oss både personer og landskapet i Midtvesten.

Slåsskampene er et kapittel for seg. Vi riktig føler hvordan Jack Reachers ofre må lide på grunn av sin egen udyktighet. Jack er som nevnt en riktig helt, et overmenneske som ikke overser noe og som alltid seirer til slutt.

Så også i denne boka.

Det er likevel noe befriende å lese om urett som korrigeres og ondskap som knekkes.

Handlingen er spennende med en del uventede vrier. Det er imidlertid nok av voldsomme scener her, så hvis man ikke tåler det, bør man nok hoppe over denne boka.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken