Terningkast 4: LAURENT GAUDÉ: Solen over slekten Scorta

ok

ok

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bazar forlag

DEL

35 år gamle Laurent Gaudé har mottatt flere priser for denne romanen, blant annet den prestisjetunge Goncourt-prisen i 2004. Boka er solgt til 35 land og ble en stor publikumssuksess i Frankrike.

Handlingen er imidlertid lagt til sør-Italia og den lille, søvnige landsbyen Montepuccio. Det er en slektsroman og starter med fortellingen om Rocco Scorta i 1875, barn av en voldtekt og utstøtt av alle. Han klarer å bemektige seg store rikdommer i løpet av et hardt liv som forbryter, og får tre barn. Det er disse tre som blir hovedpersonene i boka, der slekt følger slekters gang og der alderdommens visdom og sjelefred er ett av temaene.

For sjelefred er det ingen i familien Scorta som er velsignet med i utgangspunktet. Familien er uglesett og blir aldri en del av landsbyen, ikke helt, til tross for innsatsen.

Gaudés skildringer av landsbylivet og det enkle liv, den gangen folket trodde på både det underjordiske og gjenferd like mye som de trodde på Gud, er fascinerende lesning. Hans beskrivelser av det tørre, varme landskapet og en stekende sol over landsbyen og dens innbyggere er fengende og skaper bilder så en nesten kan føle heten og lukta av den tørre, skrinne jorda. Det er godt skrevet, det er lett å lese og det vitner om innsikt i familiære relasjoner, over generasjonene.

Skulle jeg innvende noe er det nettopp at det blir for mange hovedpersoner, eller det mangler én enkelt hovedperson, og leseren kommer ikke inn under huden på karakterene det fortelles om. Det er et savn at en ikke blir så kjent med dem slik en blir i virkelig gode, sterke romaner. Likevel kan Solen over slekten Scorta være fin sommerlektyre i varmen.

Artikkeltags