Terningkast 4: KNUT NÆRUM: Ø

Knut Nærum Ø

Knut Nærum Ø

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Som regel er Knut Nærum utrolig artig, både live og i skriftform. Å var en forfriskende tekstsamling. Oppfølgeren Ø er nok ikke like god, men byr på mer. Dessuten er det utrolig morsomt, når det er morsomt.

Parodiene på samtidslitteraturen er nok høydepunktene. Nærum tar for seg Knausgård med stor bravur, og lykkes. Parodiene på samtidslitteraturen krever nok at man har en viss kjennskap til originalene for at man skal finne underholdningsverdien i dem. Innimellom dukker fiktive førstesidetitler fra aviser opp, men da i den forstand, titler som aldri ville blitt trykket. I disse vittighetene er poengene enkle, men velkomne mellom de lengre tekstene. For det er de lengre tekstene som drar terningkastet litt ned i denne omgang. Det skal ikke mange ord til før Nærum har satt stemningen og parodien. Siden tekstene innholdsmessig ikke er av mest interessant karakter føles det litt kjedelig å lese i lengden. Derimot er den stykkevise oppdelingen en god motivasjon for å bla videre. Man vet aldri hvilken morsomhet som skjuler seg på neste side.

Ø er godt skrevet. Særlig Stieg Larsson-parodien Jenta som lekte med menn som hater å bli sprengt, for ikke å glemme baksidetekstene på Camilla Läckbergs bøker. Her er ikke Nærum nådig med krimsjangeren. Aller best er Nærum faktisk før boka begynner. Da dukker det opp en boks som likner merkverdig på boksene man får opp på pc-en. I denne boksen skal man krysse av for om man aksepterer vilkår og betingelser og ønsker å fortsette. Deretter følger vilkårene og betingelsene som ligger til grunn for hvordan leserne kan benytte boka. Utrolig festlig, med gode poenger underveis i teksten.

Innimellom dukker noen lister opp, blant annet ei liste over 17 ting Hollywood har lært Nærum om forskning. Ikke alle listene er like gode da ikke alle punktene nødvendigvis innehar gode poenger, men kjenner man Nærum rett kan det like gjerne være poenget.

Ø er leseverdig, lettlest og morsom. Men om man skal sammenlikne med Å, blir den noe tammere, der Å bød på stor variasjon har Ø flere parodier og tekster bygget opp etter samme lest, men med andre forfattere/personer.

Artikkeltags