Terningkast 4: KNUT NÆRUM: Monster

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Cappelen

DEL

Monster er en katastrofebok fra en nær fortid. Handlingen foregår i 2013, i et Norge ledet av en skuffende anonym Siv Jensen. Isbjørnen er utdødd, siden isen den levde på er forsvunnet. Men den eksentriske professor Brekken påstår at de hvite monstrene er observert stadig flere steder på fastlands-Norge, og at de er på vandring sørover.

For å bevise dette skyter han bokas hovedperson, David, med bedøvelsespil og frakter ham til Finland der han får den første av flere nær isbjørnopplevelser.

Når den økende isbjørnbestanden er et faktum, mobiliserer den energiske muskelbunt-hotellkongen Aksel Sletto (det er komplett umulig å ikke se for seg Petter Stordalen!), og anlegger isbjørnreservater flere steder i Norge. Professoren, David og kjæresten hans, Lillian, blir sterkt involvert. Men noe går galt. Fryktelig galt.

Knut Nærum har tidligere hatt stor suksess med sine krimparodier. Denne gangen lykkes han ikke så godt. Monster går lenge på tomgang, først mot slutten blir den spennende og katastrofal nok. En del av personene er diffuse, vi skjønner ikke helt hva de vil. Jeg-personen David er merkelig tafatt og temperamentsløs. Da kjæresten hans dør og er vel begravet, blir hun ikke nevnt mer. Også i skildringer av drama, blod og gørr, opprettholder David en nærumsk kjølighet. Humoren kommer til syne i enkelte formuleringer, men den kunne leseren gjerne fått mer av. FrP-regjeringen står lagelig til for harselas, men forfatteren lar det ligge.

Men Nærum er ikke ute etter å bare underholde. Temaet er klimaendringer, og boka er også aktuell i forhold til rovdyr- og særlig bjørnedebatten som pågår nå. Her skisseres en skrekkvisjon av framtida, men hvor mulig eller umulig den er, vet vi ikke. Ennå. Det er ikke lett å spå om framtida, men skal jeg få tippe noe, er det at Facebook er helt, helt ute i 2013.

Artikkeltags