Terningkast 4: KLUUN: Kvinne går til lege – Mann går på by'n

Bokomslag

Bokomslag

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Oversatt av Guro Dimmen Cappelen

DEL

Kluun, alias nederlandske Raymond van de Klundert, har skrevet Kvinne går til lege – mann går på by'n etter at kona hans døde av kreft. I boka skriver han om Stijn og Carmen, et stilig ektepar som har alt – karriere, penger, en liten datter. Så får Carmen brystkreft, og tilværelsen blir kaos og tårer. Stijn er den støttende ektemannen, følger Carmen til behandlinger, barberer vekk resten av håret hennes, går til samtaler. Samtidig går han ut med gutta hver fredag og ender som regel opp med å være utro. Sånn er han bare.

Stijn er ingen helt. Han prøver så godt han kan, men han ender opp med å gjøre en haug med drittsekk-ting. Gjennom alle opp- og nedturene viser han seg som et ekte, troverdig og absolutt sjarmerende menneske. Han er befriende ærlig, og Kluun skriver godt og originalt. Hvert kapittel innledes med et musikk-sitat, han legger inn wramples (written samples – tekstfragmenter), rammetekster og fotnoter.

Denne boka kommer naturligvis med gråtegaranti. Men det er mer enn en sippebok, den er overraskende morsom. Nettopp det at Stijn er så kul, gjør at boka og problemstillingen kommer så mye nærmere. Kluun klarer ikke å gjøre Carmen like levende som Stijn, og toåringen deres blir ikke mer enn en kulisse før i aller siste del av boka. Persongalleriet er også stort, men absolutt fargerikt.

Boka er veldig nederlandsk og inneholder mange nederlandske kulturreferanser, så noen poenger har nok forsvunnet på veien. Nederland har som kjent en annen lovgivning og et annet syn når det gjelder autanasi, også kalt aktiv dødshjelp.

Artikkeltags