Terningkast 5: KJELL OLA DAHL: Kvinnen i plast

Kjell Ola Dahl: Kvinnen i plast

Kjell Ola Dahl: Kvinnen i plast

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Gyldendal

DEL

Kjell Ola Dahl er opprinnelig fra Gjøvik, og han har skrevet flere prisbelønte og oversatte krimromaner. Han er kanskje mest kjent for bøkene med politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

Denne gangen er Gunnarstranda på ferie, og Frølich blir mer enn vanlig innblandet da Veronika Undset blir funnet død, skåldet og pakket inn i plast. Frølich har nemlig innbrakt kvinnen for narkotikabesittelse for ikke lenge siden. Like etter ble han introdusert for henne på en fest, som forloveden til en gammel venn. På denne festen gjør Frølich også et nytt og hyggelig bekjentskap.

Samtidig forsvinner Rosalind MTaya, en ung afrikansk kvinne, i Oslo. Frølich etterforsker også denne saken. Rosalind har kommet til Norge som utvekslingsstudent og ble sist sett på bar med en mann. Hva har skjedd med Rosalind? Og hva er det som får menn til å utøve vold mot kvinner? Frølich må tilbake til egen fortid i begge saker, samtidig som han dras mellom lojalitet og profesjonalitet.

Dette er den sjuende boka om Gunnarstranda og Frølich. Denne gangen er det Frølich som er i forgrunnen, og det kler ham godt. Gunnarstranda blir kanskje litt anonym for en som ikke er så kjent med radarparet, men det er riktig så hyggelig å møte ham privat i den varme Oslo-sommeren. Vi møter også flere kolleger av Gunnarstranda og Frølich, og her gjør Dahl et godt grep ved å la temaet i boka gå igjen i flere sammenhenger.

Dahls språk flyter lett, med mange dialoger og fine temposkifter. Mot slutten virker det som om han henfaller til klisjeer og opplagte løsninger, før han overrasker og henter seg elegant inn igjen. Apropos klisjeer; omslaget er absolutt en av dem.

Artikkeltags