Terningkast 3: KETIL BJØRNSTAD: Ensomheten

Artikkelen er over 7 år gammel

Aschehoug

DEL

Etter å ha nærmest levert en uendelig strøm av litterære godbiter, sliter denne gangen Ketil Bjørnstad med is i rubben.

I Ensomheten følger vi fiolinisten Susanne Hvasser og bassisten Oscar Enger som er kolleger i Oslo-Filharmonien. Fiolinisten har lenge hatt et skjult forhold til en av landets viktigste samfunnstemmer, mens bassisten bor alene etter at hans utroskap etter mange år ble avslørt, noe han nå konfronteres med da hans sønn Andreas uventet dukker opp – for så forsvinne igjen.

Sønnenes kjappe entre og like kjappe sorti, som fører til at Oscar Engers eks-kone kommer inn i bildet og til stadighet bærer ved til det gamle utroskapsbålet, får vi imidlertid høre lite om. Det boka handler om er forhistoriene til den stille og beskjedne Susanne Hvasser og Oscar Enger, som i hele sitt voksne liv nærmest har sett på utroskap og svik som regelen snarere enn unntaket.

Ketil Bjørnstad skriver som vanlig både lyrisk og innholdsrikt. Som i trilogien om Aksel Vinding er det mye musikkteori og referanser. Men denne gangen er de snarere med å bremse leseren enn å gi leselysten ekstra bensin. I iveren etter å la leseren bli kjent med og kanskje forstå de to, er turen til soverommet kort. Her går Bjørnstad nærmest Anne B. Ragde i næringa. Elskovsscenene er kanskje tatt med for å vise at også han kan skrive litt «frekt» – samtidig går det også med noen sider hvor han skriver mye uten å egentlig si noe.

Susanne Hvasser og Oscar Enger er sine skavanker til tross rett og slett litt kjedelige som personer. Vi håper på temperatur når Hvasser blir overrasket av sin elskers kone, men heller ikke da blir det noe særlig til fres i panna. Det som imidlertid er morsomt, er at Ketil Bjørnstad strør om seg med lokale referanser. Oscar Enger kommer fra Hov i Søndre Land, likte i ungdommen beste jentene fra Fluberg, Dokka og Landåsbygda. I samme åndedrag tar han med seg Fall, Enger og Skrukkli.

Morsomt og garantert eksotisk for lesere som ikke har det forholdet til distriktet som Land-venn Bjørnstad har.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken