Terningkast 5: KETIL BJØRNSTAD: De udødelige

bjørnstad

bjørnstad

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Aschehoug forlag

DEL

Med romanen De udødelige går Ketil Bjørnstad rett i nervesenteret på en tidsånd og et familieliv som halter på mer enn én måte.

Allmennlegen Thomas Brenner hadde sett for seg en alderdom der han kunne høste fruktene av tidligere års innsats. Slik blir det ikke. Døtrene Annika og Line er godt opp i 20-årene, men klarer ikke å stå på egne bein. Annika bor fortsatt hjemme og blir feitere og feitere der hun sitter og lager kreative og uselgelige sølvsmykker på pikerommet. Line egner seg til dansen. Hun har flyttet ut, men trenger fortsatt et grovt sugerør inn til pappas bankkonto for å betale for den minimalistiske leiligheten hun bor i.

I andre etasje i Dahl-huset i Dagaliveien i Holmenkollen, bor Brenners svigerforeldre, eks-flyvertinnen Tulla og tidligere eiendomsmekler Kaare Dahl. De trenger etter hvert mer og mer hjelp, og forventer at datteren Elisabeth spesielt, men også svigersønnen Thomas, stiller opp i det praktiske og inkluderer dem i det sosiale. Men Thomas Brenner har også sine egne foreldre å tenke på. Bergljot og Gordon Brenner bor lenger nede i Holmenkollen, og er langt mer pleietrengende. Til slutt må Thomas følge sin mor til varig opphold på sykehjemmet. Gordon blir sittende igjen alene i det store huset, og sønnen kjører i skytteltrafikk for å skaffe faren spesialbinders, skifte bæsjebleiene hans og forsikre seg om at faren har fjernkontrollen og avisen innen rekkevidde.

I skvis mellom den unge generasjonen som nekter å bli voksne, og den eldre generasjonen som blir stadig mer pleietrengende, står Thomas Brenner og hans kone Elisabeth. De holder hjulene i gang og er sterkt knyttet til hverandre. Likevel er det mye usagt mellom de to. Kimer til konflikter på tvers av alle generasjoner feies under teppet, og når Thomas tror han kjenner en kul i brystet til sin kone, tør han ikke å nevne det for henne. På legekontoret rennes dørene ned av eldre som vil ha evig liv på blå resept, og unge som vil ha piller mot alle skrubbsår livet kan forårsake. Thomas Brenner gjør så godt han kan på alle hold, samtidig som hans egen hjertesykdom blir verre og verre. Kona runder snart 60 år, og Thomas er fast bestemt på at hans kjære skal feires med stor fest og en tur til Chicago der hennes yndlingsforfatter Saul Bellow bodde.

Mange lesere i femti-sekstiårsalderen vil kjenne seg igjen i Bjørnstads samtidsroman. De udødelige rommer drama og samfunnskritikk. Bjørnstad har et konservativt, men lettlest språk. Samtidsromanen griper denne leser fra første side, og holder grepet fram til siste punktum.

Artikkeltags