Terningkast 5: KAMILA SHAMSIE: Brente skygger

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Gyldendal Oversatt av Linn Øverås

DEL

Pakistanske Kamila Shamsie kommer fra en familie med flere kjente kvinnelige forfattere. Hun er oversatt til mer enn 20 språk. Brente skygger er den første som er oversatt til norsk. Det er å håpe at flere av Shamsies bøker kan komme på norsk, for dette er en forfatter vi fortjener å bli bedre kjent med.

Brente skygger kan leses på flere plan. Boka er dypt personlig idet vi følger hovedpersonen Hiroko Tanaka gjennom hele hennes levetid. Den kan leses som en generasjonsroman der to familiers liv er sterkt sammenflettet over tre generasjoner. Sist, men ikke minst, er boka historisk idet den omhandler kriger og konflikter som har preget verden fra 1945 og opp til vår tid.

Handlingen starter i Nagasaki, dit tyskeren Konrad Weiss kom i 1938 for å skrive en bok. Hiroko blir hans oversetter, og deres bekjentskap utvikler seg til et sterkt kjærlighetsforhold. Så blir verden hvit. Amerikanerne sprenger atombomben over byen 9. august 1945. Konrad er så nær episenteret at det blir bare fettskyggen igjen av ham, den lengste skyggen i Nagasaki.

Hiroko jakter på denne, mener at hun finner den og begraver steinen den var på. Hiroko får selv strålesyke og de fugleformede brennemerkene hun har på ryggen skal for alltid minne henne om bomben og alt hun mistet. Hun drar fra Japan og møter Konrads søster Ilse Burton i Dehli. Et livslangt vennskap oppstår mellom svigerinnene. Hos svogeren treffer enken Sajjad, den personen Konrad holdt mest av. Sajjad kommer Hiroko i møte, han takler hennes ufattelige redsel og sorg. Sajjad blir hennes «sorgspiser», den som tar til seg den sørgendes sorg et vakkert begrep på urdu. Hiroko konverterer til islam og gifter seg med Sajjad, alt i løpet av en dag.

Sønnen Raza arbeider for CIA sammen med Ilses sønn Henry, blant annet i Afghanistan. De politiske konfliktene er store; det er russernes krig i Afghanistan og etter 11. september 2001 er det jakten på terrorister som overskygger alt. Dette gir boka en spesiell avslutning.

Kamila Shamsie har et meget poetisk språk, hun uttrykker seg vakkert samtidig som hun klarer å få fram det brutale ved en krig og dens virkelighet. Personene er levende beskrevet og gjenkjennbare. De stiger fram for oss med sitt mot, kjærlighet, fordommer, tro og svik. Det gjør at boka blir spennende og gjør et dypt inntrykk på leseren. Jeg synes Brente skygger er i samme klasse som Khaled Hosseinis Drageløperen og Tusen strålende soler.

Artikkeltags