Terningkast 5: JUSTIN TORRES: Vi dyra

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av: Thomas Lundbo Cappelen Damm

DEL

Amerikaneren Justin Torres er litteraturkometen som har høstet lovord for sine tekster som blant annet er publisert i The New Yorker og Tin House.

Vi dyra er imidlertid Torres’ første roman, og selv om den bare er på litt over 120 sider, gjør boka nærmest et uutslettelig inntrykk på leseren.

Dette er en oppvekstroman av det skakkjørte slaget. Vi møter brødrene Manny, Joel og jeg-personen som bor sammen med foreldrene i en slitt leilighet i Brooklyn. Faren er puertoricaner, moren er hvit. Ekteskapet er tuftet på at de fortsatt var tenåringer da de ble foreldre første gangen - i en tid da livet var kaos og følelser og pendlet mellom alt og ingenting.

Livet til de tre brødrene er preget av fattigdom, sult, vold og intense, nære familiebånd. Fortelleren er den som bryter ut av mønsteret, men stien han velger er ikke mindre farlig.

Justin Torres bruker et følelsesladd og kraftig språk uten at han faller for fristelsen til å benytte seg av enkle grep som å overspille på leserens følelser eller overdrevent fargelegge språket. Det rufsete miljøet familien befinner seg i og den tidvis brutale kommunikasjonen de fem imellom, klarer forfatteren å beskrive uten å ty til alt for voldsomme litterære grep. Likevel kjenner vi stanken i den lille leiligheten, sulten som gnager i magen og vi kan tenke oss den røffe overlevelsesmentaliteten brødrene etter hvert lærer seg å leve med og i.

Vi dyra er en usminket og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. De tynnslitte familiebåndene blir på mange måter tilværelsen sikkerhetsnett for de tre brødrene som på hver sin måte trer inn i voksenverdenen.

Justin Torres mørke historie og språk er godt ivaretatt av Thomas Lundbo som har oversatt debutromanen til norsk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken