Terningkast 4: JUSSI ADLER-OLSEN: Flaskepost fra P

olsen

olsen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Oversatt av Erik Johannes Krogstad Aschehoug forlag

DEL

Kan det å tilhøre en religiøs sekt ødelegge et menneske, et barn? Det er forfatterens utgangspunkt, i det han beskriver forskjellige religiøse grupperinger og deres strenge måte å oppdra barn på. Her beskrives en uhyrlig oppdragelse uten lek eller kontakt med andre barn utenfra, bare fysisk avstraffelse når regler brytes. Alt i Guds navn.

Carl Mørck er etterforsker som sammen med sin muslimske kollega Assad får i hendene en flaskepost med et skremmende brev fra en person der bare noen ord og Pen i navnet er synlig. P skriver at han og broren er kidnappet og at de kommer til å bli drept. Hvordan klare å spore opp avsenderen, og det attpåtil flere år etterpå?

Dette er en nervepirrende thriller som får en stadig høyere spenningskurve. Den iskalde kidnapperens barndom beskrives utførlig, som voksen tar han hevn over andre familier fra forskjellige sekter ved å kidnappe barna i familien. Forfatteren beskriver hans motiver og metoder på en troverdig måte, han lager et nettverk av falske identiteter og bosteder som gjør ham umulig å oppspore det er spennende og boka er til tider en skikkelig pageturner.

Av ting som trekker ned er diverse uvesentligheter, som for eksempel beskrivelsene av noen fluer som irriterer Carl på kontoret og som han stadig lurer på hvordan han skal få has på. Dette virker som unødvendig fyllstoff. Carl Mørck er en «tungrodd» etterforsker, og effektiviteten hans er under pari. Det gjør faktisk boka litt tung å lese i enkelte partier, før danskene tar seg sammen og får fart på sakene.

Oversettelsen er preget av danske ord og uttrykk, «ikke noe skaperi» bør oversettes til for eksempel «ikke noe tull». Slike eksempler er det flere av. Likevel, møtet med Carl og Assad frister til gjentakelse og jeg leser gjerne de bøkene til Jussi Adler-Olsen. Flaskepost fra P er den fjerde i serien, som har mottatt priser som Glassnøkkelen 2010, Lesernes bogpris 2010 og beste danske spenningsbok i 2009.

Artikkeltags