Terningkast 4: JOSHUA FOER: Moonwalking

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

med Einstein Oversatt av Nina Aspen Press

DEL

Vi blir lett imponert av de som husker mye. Som kan ramse opp hovedsteder i Afrika, kongerekka, huske rekkefølgen på en kortstokk og lære seg navn. Da journalisten Joshua Foer dekket det amerikanske mesterskapet i hukommelse, ble han dypt fascinert og bestemte seg for å finne ut hva det er med folka som husker tilsynelatende alt.

Han oppsøkte folk med eksepsjonell hukommelse, og også folk uten hukommelse, som EP, som mistet hukommelsen for 15 år siden – men heldigvis har glemt at han har mistet den. Han spiser ofte frokost tre ganger fordi han har glemt at han har spist.

Foer går også tilbake og viser oss hvor viktig hukommelse og hukommelsesteknikker har vært i tidligere tider, og hvilken rolle den spiller for selve personligheten vår.

Han finner ut at det faktisk ikke er noe spesielt ved hukommelsesatletene, som de kalles. Alle kan trene opp hukommelsen ved hjelp av teknikker der det sentrale er å huske ved hjelp av kraftfulle bilder. Foer begynner å trene for å delta i neste amerikanske hukommelsesmesterskap, og han blir god – så god at han setter ny amerikansk rekord i å memorere kortstokker.

Det fascinerende med denne boka er at Foer framstår som en ganske vanlig fyr som både glemmer bilnøkler og passord som oss andre. Men når han lærer seg teknikkene og trener, kan han måle seg med de beste i landet – da kan vel vi vanlige lesere også?

Joshua Foer forteller lett, ledig og småvittig om emnet hukommelse, og gjør boka lettlest og underholdende. Omslaget er også lett og fristende, men boka er utstyrt med så mange anbefalinger, skryt og hedersord fra internasjonal presse at det nesten virker mot sin hensikt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken