Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6JORUN THØRRING: Tarantellen

Artikkelen er over 13 år gammel

Aschehoug

Da Jorun Thørring debuterte med kriminalromanen -Skyggemannen- i 2005, overgikk kritikerne hverandre med superlativer. En debut som virkelig ble lagt merke til.

Heltinnen var en kvinnelig norsk spesialetterforsker bosatt i Paris. I fjorårets krim, -Glassdukkene-, var handlingen lagt til Tromsø og etterforskeren var samisk. Hennes tredje kriminalroman -Tarantellen-, har handlingen lagt til Algerie i 1961 og til Paris i 2000. Nok en gang møter vi politietterforskeren Orla Os fra Vesterålen. Men hun er temmelig fransk i væremåte etter å ha bodd mange år i Paris. Bare en sjelden gang kommer hun med noen saftige nordnorske uttrykk til forvirring for kollegaene.

Den rike og respekterte familien Tesson lever et stille og tilbaketrukket liv i Paris. For 40 år siden måtte de flykte fra det krigsrammede Algerie, hvor familien hadde bodd i generasjoner. Så plutselig en dag forsvinner et av familiemedlemmene på uforklarlig vis. Dagen etter blir luksusbilen hans funnet med liket av en ukjent ung kvinne i baksetet. Historien veksler mellom fortid og nåtid, mellom Algerie og Paris. Hendelsene den gang og nå flettes i hverandre. Kjærlighet, svik og død fulgte i kjølvannet av Algerie-konflikten. Men de fleste i familien kom seg i sikkerhet i Paris, hvor de også hadde økonomiske interesser. Nå kommer grumset gradvis fram i lyset. Og det blir flere mord.

Forsvinningen avdekker uheldige sider ved familiens skjulte fortid. Ikke alle er så snille, eller så enfoldige som de kan virke. Den norske rettsmedisineren og spesialetterforskeren Orla Os må sammen med sine kollegaer politiinspektør Marchal og politibetjent Roland etterforske saken. Dette er det samme teamet som vi ble kjent med i -Skyggemannen-. Handlingen og intrigen nøstes sakte og sikkert opp for oss. Thørring har tydeligvis meget god kjennskap til Paris og til franske forhold. Språket hennes er glitrende godt og framdriften historien gjør det vanskelig å legge fra seg boken.

Forfatteren er oppvokst i Tromsø og nå bosatt i Trondheim, hvor hun har egen legepraksis. Årets krim er ikke mindre imponerende enn de to foregående – en god kandidat til Rivertonprisen.