Terningkast 4: JØRGEN JÆGER: Blodskrift

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Cappelen Damm

DEL

At norsk krim har suksess i utlandet hører vi ofte. Nå har Blodskrift av Jørgen Jæger blitt en stor hit i Tyskland og andre tysktalende land i Europa. Boken er høyt oppe på bestselgerlistene.

Der er boken lansert under overskriften Mord am Fjord, og det pirrer nok.

Jørgen Jægers kriminalromaner er nok ukjent for mange – det blir lett slik at de mer kjente forfatterne får mest omtale.

Synd både for mange forfattere og leserne. Blodskrift er fjerde bok om lensmann Ole Vik i oppdiktede Fjellberghavn på Vestlandet.

Handlingen foregår på dette idylliske stedet i løpet av noen få dager. Først blir tannlegen skutt på vei til sitt kontor i Lensmannsgården.

Det viser seg at han hadde mottatt trusselbrev i forkant. Tilsvarende brev har også legen på stedet fått. Han blir derfor plassert i sikkerhet i Lensmannsgården. Men så blir Lensmannsgården påtent. Tannlegens kontor og arkiver brenner opp, likeledes alt på lensmannskontoret. Ole Vik bodde selv i huset og mistet alt han eide – og legen som var plassert i sikkerhet der omkom i flammene. Etterforskningen får derfor en vanskelig start. Men nytt kontor blir etablert, og lensmannen og hans folk får hektiske dager med avhør og nye hendelser.

Dette blir mye på kort tid i et tett miljø på et lite sted.

En innfløkt intrige, men Jæger presenterer sin historie slik at spenningen beholdes til siste slutt. Vi finner kanskje litt trivielle skildringer enkelte ganger, men dette svekker ikke inntrykket av en god og spennende krim.

Ideen til en kriminalroman med trusselbrev som viktig ingrediens, har Jørgen Jæger fra sin egen familie. På 1960-tallet mottok hans egen far trusselbrev, som viste seg å komme fra en psykiatrisk pasient. Trusselbrevene i denne boken er basert på disse, ellers er historien oppdiktet.

Dette forteller forfatteren om i en epilog. Neste bok av Jørgen Jæger er under arbeid og planlagt utgitt til sommeren. Der møter vi lensmann Ole Vik i Fjellberghavn igjen.

Artikkeltags