Terningkast 5: JON FOSSE: Andvake

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Forteljing Det Norske Samlaget

DEL

Stort enklere går det nesten ikke an å skrive om et ungt par, enn slik Jon Fosse gjør i sin siste bok, Andvake. Andvake, ordet har han hentet fra gammelnorsk og det betyr noe slikt som søvnløshet, ørske.

17 år gamle er de to, Alida og Asle, fullstendig overgitt til hverandre i et regntungt Bjørgvin. Vi er i gammel tid, det er Bergen som er byen. Hun er gravid, de elsker hverandre, de har ingen ting annet i verden enn hverandre, to bylter med ting og tang, og hans fiolin. Er han kunstner? De går og de går for å finne husly, banker på mange dører med rom til leie, går forbi dører, blir hindret i å komme inn. De unnskylder seg, de ber om forlatelse for at de er til. Ja, hvorfor er de til? Det går på livet løs, som en Raskolnikov aner vi at Asle brøyter seg vei for Alida og seg selv. Det fins stengsler over alt, for fattigfolk. Kunne det vært oss under slike omstendigheter? Vi ser det ikke, vi hører det ikke, vi aner det. Forferdelige ting skjer. Uhyggen brer seg. Han er en mester i antydnings kunst, Jon Fosse. Det er et sug i fortellingen du ikke slipper unna. La dikteren ta tak i deg og kom inn i hans tekst slik som her:

Det er berre slik, det er nokon som eig, og nokon som ikkje eig, seier ho

Og dei som eig bestemmer over dei, oss, som ikkje eig, seier ho

Det er vel slik, seier Asle

Og slik må det vere, seier Alida

Det må vel det, seier Asle

Det er ingen tvil, dette er Jon Fosse-tekst. Gjentakelsene, minimalismen, lite handling, og allikevel skjer viktige ting, assosiasjoner, noe knugende, noe underlig, noe dvelende. Vakkert og nådeløst. Slik blir hans språk karakterisert av kritikere, av lesere i inn- og utland.

Jon Fosse (f 1959) debuterte i 1983 med romanen Raudt, svart.

Siden har det blitt atskillige kritikerroste romaner, skuespill, dikt, barnebøker, nå i 2007 fikk hans barnebok, Søster, en barnebokpris i Tyskland på 8000 euro. Hans skuespill settes opp verden over, hans prosa oversettes, hva er det med ham? Hva vil han oss lesere? Han har nådd meg. Dette er vakkert og vondt.

Artikkeltags