Terningkast 5: JOHN O. EGELAND og TONE SOLBERG: Arven Som Lever

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Dinamo forlag

DEL

Arven som lever har undertittelen Bo på gårder med røtter i middelalderen, og det er nettopp det det handler om.

John O. Egeland og Tone Solberg har begge lang erfaring som skrivende mennesker, og har latt seg fascinere av gamle norske gårder som lever og ønsker å bli brukt også av fremmede. Alle de 12 gårdene som er presentert i boka er bedrifter og tilbyr overnatting, servering, kurs eller har andre tilbud. På de fleste bor også vertskapet.

Hver gård gis fyldig omtale, både av folk og bygninger. I en egen faktarute finner man praktiske opplysninger og kart. Tine Poppe og Veslemøy Vråskar har tatt stemningsfulle og estetiske bilder, og hver gård bidrar med en oppskrift.

Bøker som presenterer gamle norske gårder og miljøer har det etter hvert blitt mange av. Egeland og Solberg lar innehaverne av gården slippe til i større grad enn mange andre, og de får fortelle om sitt forhold til gården, og hvorfor de har valgt å åpne den for fremmede mennesker. Det gjør denne boka et hakk mer interessant å lese enn rene eksteriør- og interiørskildringer.

Oppland er nesten overrepresentert i boka. Av 12 gårder ligger åtte i fylket vårt, men alle nord for Lillehammer. Alle gårdene ligger sør for Trondheim.

Arven som lever er en fin gavebok, men også til inspirasjon for deg som planlegger en norgesferie. Jeg fant lett et sted eller to jeg gjerne vil besøke.

Artikkeltags