Terningkast 3: JOHN GRISHAM: En uskyldig mann

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversatt av Truls H. Kopperud Damm

DEL

Det var et minneord i en avis han tilfeldigvis leste i 2004, som fikk John Grisham til å skrive sin første bok fra virkelighetens verden. Minneordet beskrev det oppsiktsvekkende livet til det en gang lovende baseballtalentet Ron Williamson, som døde av skrumplever etter å ha blitt frikjent for mordanklager han satt 12 år på dødscelle for. Williamson og hans kamerat Dennis Fritz ble raskt politiets hovedmistenkte etter at en ung kvinne ble funnet voldtatt og myrdet. Småbypolitiet og etter hvert også statsadvokaten var så sterke i sin oppfatning av at disse to sto bak drapet, at de ikke bare overså indisier på det motsatte, men også noe nær konstruerte vitneprov og tekniske analyser som faktisk fikk de to dømt for ugjerningen.

Grishams researchere har gravd seg gjennom alt tilgjengelig materiell om saken, og forfatteren selv har intervjuet de fleste involverte – med unntak av de som kommer dårlig ut av historien.

En uskyldig mann er en rystende historie om et så totalt justismord som mulig kan være. Her svikter alt fra det grunnleggende politiarbeidet, via helsevesenet, til systemet som skal gi ubemidlede tiltalte godt forsvar. Det påvises slette holdninger til omsorg for fanger med dødsstraff, og boka gir gjennomgående lite flatterende opplevde erfaringer med -systemet-.

I ekte amerikanske ånd blir overgrepet til slutt oppdaget i siste appellinstans, hvor historiens helter etter hvert klarer å få saken opp på nytt og de to som har mistet så mange år av sitt liv på grunn av alle feilene kan løslates.

Grisham sparer ikke på ironien når han på sedvanlig grundig vis går gjennom historien. Historien er rystende nok, og hadde ikke blitt dårligere av å ha blitt strammet inn noe. At en forfatter av Grishams berømmelse gjør en bok som så til de grader reiser kritikk av det amerikanske rettsystemet, er kanskje oppsiktsvekkende over there. Formodentlig er det noe å lære av alt som gikk galt i tilfellet Ron Williamson.

Artikkeltags