Terningkast 6: JOHAN THEORIN: Skumringstimen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Gyldendal

DEL

En ny svensk krimforfatter legger handlingen i debutromanen til øya Öland i Østersjøen. Johan Theorin har tilbrakt alle sine sommerferier der, og kjenner dermed øya og den særpregede naturen godt.

Den lille gutten Jens forsvinner sporløst i skumringen en tåkete sensommerettermiddag. Han og moren var på ferie hos besteforeldrene på Öland. Denne dagen har moren reist til Kalmar på fastlandet. Bestefaren har gått ned til båthuset for å ordne fiskegarn og bestemoren tar en liten lur. Den snart seks år gamle gutten klatrer over steingjerdet rundt besteforeldrenes hage. Der utenfor lokker den store spennende verden. Denne vil han utforske. Dessverre kom tett tåke sigende, og han finner ikke tilbake. Senere tror alle at han har gått ned til vannet og druknet. Men leseren får vite at han gikk seg vill ute på det store øde alvaret, og der traff han en hyggelig mann som kalte seg Nils Kant.

Handlingen da lille Jens forsvant er lagt til tidlig på 1970-tallet. Når vi kommer inn i handlingen er der gått mer enn tyve år. Moren Julia bor nå i Göteborg, morfaren Gerlof bor nå på et aldershjem på Öland. En dag ringer han datteren og ber henne komme på besøk. Han har fått en barnesko i posten og vil at hun skal finne ut om det var den Jens hadde på seg da han forsvant. Julia har ikke spesielt lyst til å reise. Sønnens forsvinning har preget livet hennes siden, men hun tror at han fortsatt er i live.

Historien drives framover ved at vi vekselvis følger Gerlof og Julia i deres opplevelser på dagens Öland og at vi presenteres for tidligere hendelser. Vi følger personene og handlingen helt tilbake til 1936, så gjennom årene under 2. verdenskrig og i etterkrigstida. Nils Kant har sin grav på kirkegården, men er en viktig person i historien. Er han kanskje fortsatt i live? Vi følger også øysamfunnets utvikling. Tidligere var dette et sted med fiske og annet arbeid, mens dagens Öland er et populært feriested om sommeren, men temmelig fraflyttet og øde om vinteren.

Johan Theorin er journalist i Göteborg. Han skriver godt, og spenningen holder helt til slutt. Denne kriminalromanen er den første i en planlagt serie på fire, hvor alle skal ha handlingen lagt til Øland. Skumringstimen kom ut i Sverige i fjor. Da fikk den Svenska Deckarakademins pris for beste debut. Jeg gleder meg allerede til neste bok.

Artikkeltags