Terningkast 5: JIMI HENDRIX: Hele historien

Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Christian Heyerdahl Pantagruel

DEL

Mye er skrevet om Jimi Hendrix, men svært lite er skrevet av Hendrix selv – selv om han skrev veldig mye! Hele historien, eller Starting at zero som den heter på originalspråket, skulle egentlig vært skrevet av gitarguden og hans nære venn og plateprodusent Alan Douglas for mange år siden, men da Hendrix gikk hen og døde i 1970, endte prosjektet i vasken.

Tanken om å gi ut en bok om Jimi Hendrix fortalt av Hendrix selv slapp imidlertid aldri taket og takket være en uhorvelig mengde dagbøker, brev og notater ble boka en realitet og så langt man komme en selvbiografi ført i penn av legenden selv.

Resultatet har blitt en høyst leseverdig bok. Tar man bort elementet at det faktisk dreier seg om selveste Jimi Hendrix, gir boka en pekepinn på hvordan det var å vokse opp som svart ungdom i femti- og sekstitallets USA. Historiene er både gripende og interessante, og at Hendrix var en tøffing, er det ingen tvil om. Oversettelsen er god, og, vil jeg tro, uten å ha sett originalmanuskriptet, helt i «ånden». Språket er muntlig og stinn av a-endelser, noe som gir en følelse av en ungdommelig og slentrende sjargong. Språket – eller skal man heller si oversettelsen – er ikke ulikt den man finner i Mark Twains bøker, noe som må sies å være raust kompliment.

Mange av tekstene er direkte sitat av Jimi Hendrix brev til sin strenge far. Av ordlyden å dømme kan det virke som han verken så verdien av å hjelpe sønnen økonomisk da han var i militæret eller da han prøvde lykken som søkende musiker i England.

Inniblant brytes teksten opp av sitater i fete typer, bilder og illustrasjoner. Den form for kreativ layout bidrar også til å gi boka en litt «dagbokfølelse».

Det er helt sikkert mye å plukke på, men boka er spennende på den måten at det vel knapt har vært gjort noe likende tidligere. Det fungerer. Man blir litt fan.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken