Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4JAN MEHLUM: For Guds skyld

Artikkelen er over 13 år gammel

Gyldendal

Det er så hyggelig å treffe gamle venner, slik som den loslitte Tønsberg-advokaten Svend Foyn og den forstandige bikkja Hulda har blitt etter sju tidligere historier. Foyn er en lett omstokket klisje av krimhelten; skilt pappa, litt over snittet glad i brennevin, fryktløs og kompromissløs henimot det idiotiske, venneløs – men med gode bekjentskaper på de mest hendige plasser, posisjoner og steder.

«For Guds skyld» åpner særdeles spektakulært da kulturministeren og hans følge får seg en støkk under omvisningen på operatomta i Bjørvika. Fra det nystøpte sementdekket stikker det opp noen fingre. Den nedstøpte afrikanske mannen var en kjent lederfigur i Muslimsk Studentsamfunn, og har fått et kors risset inn i pannen. Senere blir en ny tanzanianer og muslim funnet drept, også han med kors i pannen. Tilsynelatende står politiet overfor ekstremister som driver rasekrig. Mistanken faller snart på en tidligere klient av Svend Foyn. Tønsberg-advokaten påtar seg forsvareroppdraget, som i løpet av 423 sider blant annet fører han til gamle trakter i Tanzania, der han i langt yngre dager var bosatt.

Foyn tramper på kjent vis i klaveret hva gjelder såvel etteretningstjenesten som norsk bistandspolitikk denne gang, og forfatteren legger dessuten mystikk, korrupsjon og utpressing – for ikke å glemme plutselige drap – i advokatens vei. Selv om Foyn er aldri så underholdende med sin sjarm, klare tanker og skarpe tunge, føles det innimellom som om framdriften kommer litt i bakgrunnen. Spesielt under det første besøket i Tanzania. Det er mange og lange tråder som skal nøstes helt opp fra Tanzania til Bjørvika. Men mot slutten strammer forfatteren igjen grepet og leder leseren vel i mål.

Mehlum byr som alltid på fornøyelige skildringer og dialoger, og har for eksempel et par bitende bemerkninger om den lett gjenkjennelige kulturministeren. Huldas rolle er tonet ned denne gang, men Foyns aller beste venn kan komme sterkt tilbake – for avslutningen av «For Guds skyld» gjør det helt klart at det vil bli en niende bok om den uredde Tønsberg-advokaten.