Terningkast 5: JAN KJÆRSTAD: Normans område

Kjærstad

Kjærstad

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Aschehoug

DEL

John Richard Norman har trukket seg tilbake til et sommersted i havgapet for å bli i stand til å finne tilbake til seg selv. Han, en vellykket forlagsdirektør, opplever plutselig å bli kvalm av å lese nye manuskripter. Han skjønner ikke hvorfor og det bekymrer. Norman var alltid i stand til å kjenne virkelig kvalitet; han visste når bøker var «seil» og når de var «sjokolade». Han vokste opp i Seilduksgata med Freia sjokoladefabrikk i ene enden og Christiania Seilduksfabrikk i den andre. «Seilbøker» er bøker som setter en i bevegelse og flytter grenser, mens «sjokoladebøker» nok gir nytelse, men ingen utvidelse av ens litterære horisont.

På øya i skjærgården lærer Norman seg å sette pris på det enkle, han finner tilbake til sin barndoms smaker. Han treffer den store kjærligheten helt plutselig og er så lykkelig som det går an å bli, for en periode. Forelskelsen virker imidlertid som et forstyrrende element på lesingen som han etter hvert kan ta opp igjen, uten å bli kvalm. Eller det er forelskelsen som gjør at han kan lese uten å bli kvalm. Norman er ikke riktig sikker selv, men vi skjønner at dette forholdet tross alt ikke kommer til å gå. Bruddet blir mer brutalt enn det burde vært.

Prisbelønnede og kritikerroste Jan Kjærstad er en dyktig forteller og vi veves inn i fortellingen litt etter litt, akkurat som Norman opplever sin lesing som en slags veving. Kjærstad er dyktig i bruk av symboler, selv om det av og til kan føles litt i overkant. Dette er en bok om leseglede, med spennende betraktninger om lesing og litteratur. Å lese er å leve, sier bokas hovedperson.

Kjærstad har et poetisk språk og nydelig setningsoppbygging. Han er en mester i å antyde og fører oss fram og tilbake i tid. Vi skjønner kanskje ikke alt med en gang, men forståelsen kommer etter hvert. Boka er full av litterære henvisninger og man skal være veldig belest for å få med seg alt, men de gir like fullt leselyst. Beskrivelsene fra Normans barndom og oppvekst er spesielt gode, synes jeg.

Hvis du er Kjærstad-fan fra før av er Normans område en vinner. Hvis du ikke kjenner forfatteren, er dette en fin anledning til å begynne.

Artikkeltags