Terningkast 5: INGER LANDSEM: Tegneglede

Bokomslag

Bokomslag

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Fire hefter i å Se – Undre – Øve - Mestre Gaidaros forlag

DEL

De fleste av oss hadde vel en "favoritt-tegning" på skolen, en vi tegnet om igjen og om igjen. Fra skoletiden husker jeg at jeg ustoppelig tegnet et lite hus med skigard rundt og med røyken fra pipa rett til værs. Kanskje våget det seg et menneske langs en sti mot huset, men figuren var helt feil i kroppsform og størrelse. Trodde jeg. Og så sluttet jeg å tegne.

Tenk om vi hadde hatt Inger Landsems tegnehefter til inspirasjon i tegnetimene, for å se og utvikle fantasi og ferdighet. Her boltrer hun seg med egen tekst og egne tegninger. Hun har hatt en god idè med de fire heftene der hun vil utvide det repertoaret barn har når de tegner. Mange, ja, faktisk de fleste unger, slutter nemlig å tegne i 10-12årsalderen. Det er synd, fordi tegneferdighet er lurt i atskillige yrker og ikke minst kan det være en glede for hver enkelt.

Ja, men jeg kan ikke tegne! Jeg kan ikke synge! Altfor ofte protesterer vi innbitt, men sjelden har et ordtak hatt større sannhetsgehalt enn Øvelse gjør mester!

Inger Landsem, forfatter og tegner, født i Malm i Nord-Trøndelag, har levd av tegning siden 17årsalderen forteller hun i intervju med Toril Kojan i Kunst for alle (2003). Hun har illustrert atskillige lesetreningsbøker, ordbøker, leksikon og har hatt og har egne utstillinger (akvareller).

I disse fire heftene på Gaidaros forlag, hvert på ca 40 sider, har Landsem tatt med tre dyr i prosessen med å inspirere barn, det er kråka Kra, med stor selvtillit, skilpadden Rilæx som ber ungene slappe av, og til slutt lille Frynsa, hun som alltid er engstelig og lurer på om det går an å tegne.

Språkrådet ville ganske sikkert hatt innvendinger til Landsems bruk av Rilæx som egennavn for å karakterisere en fyr som vil at vi skal slappe av (eng. relax) Jeg har vridd hodet for å finne et godt norsk egennavn med de samme positive egenskaper som Landsems skilpadde har, og endte opp med Rolig-Rolig. Det har rytme og innebærer noe positivt.

Navn som Lathans og Slappfisk har for mange negative føringer. Skilpadden har herved fått et beroligende navn av meg. Og når jeg nå har vært gjennom alle fire heftene, vet jeg hvordan jeg skal tegne han som kommer gående mot det lille huset jeg tegner. Jeg kan se ham ovenfra og fra siden. Skigarden er forresten borte og døra står på vidt gap. Les og nyt Inger Landsems giverglede, hun øser så sannelig av sitt store engasjement for å lære oss å lage personlige bilder.

Artikkeltags