Terningkast 5: ILDEFONSO FALCONES: Havets katedral

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bazar forlag

DEL

Noen stikkord: den spanske inkvisisjonen, katedralen Santa Maria del Mar, jødeforfølgelser, kvinneundertrykkelse, middelalderens Catalonia, uovervinnelig kjærlighet.

1300-tallets mørke og skremmende middelalder er bakteppet for denne mangfoldige, store og fengslende boka, ei bok som inneholder alt det dramatiske et menneskeliv kan inneholde stor kjærlighet, død og tap, sorg og seire.

Menneskene som levde på denne tida måtte følge en hel rekke skrevne og uskrevne lover, pålagt dem av både Pave og Konge, lover som ga enkelte enorm makt over andre.

Bokas hovedperson, Arnau, fødes under tragiske omstendigheter og havner i Barcelona med sin far, uten penger og uten rettigheter. Gjennom hardt arbeid og tilfeldigheter blir Arnau med på oppstarten av byggingen av Santa Maria-katedralen, han blir en bastaix, han bærer stein til kirkebygget. Så blir han en stor kriger, deretter en velhavende bankmann og en rettskaffen baron som forstår de fattiges situasjon.

Havets katedral har ligget på bestselgerlisten i Spania siden den kom ut for to år siden og er også en stor suksess i andre europeiske land. Det er en roman ikke bare om Arnau og hans familie og venner, men like mye en fortelling om tilblivelsen av Barcelona og en av dens mange storslåtte kirker. Forfatteren Ildefonso Falcones er historisk begavet og trekker inn mange historiske fakta om middelalderen; om motsetninger mellom kristne og jøder, om jødeforfølgelser som starter ut av intet, om slavehandel, om kvinners situasjon. I Catalonia var det slik i middelalderen at hvis en mann voldtok en kvinne, kunne han gå fri hvis han giftet seg med henne og for kvinnen var alternativet et liv i fattigdom og utstøtelse.

Men om livsvilkårene var brutale og skremmende den gangen, så beskrives forholdet mellom bokas hovedperson og de som betyr noe for ham med innlevelse. Romanen er på nærmere sju hundre sider, de går som en røyk takket være en historie som spinnes langsomt ut med stadige spenningstopper, før det mot slutten blir så spennende at det nesten ikke er til å holde ut. Er dette den nye Vindens skygge?

Artikkeltags