Terningkast 3: HELENA VON ZWEIGBERGK: Tillit i tusen biter

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversatt av Nina Aspen KAGGE

DEL

Svenske Helena von Zweigbergk har tidligere skrevet tre krimromaner. Nå prøver hun seg i en ny sjanger med samlivsromanen Tillit i tusen biter.

Den handler om Tom og Jessica, begge i trettiårene. De møtes på en fest, og blir forelsket, hett og inderlig. Ikke lenge etter blir Jessica gravid, og de får datteren Greta. Tom og Jessica er så glade i hverandre, men hverdagene blir vanskeligere og vanskeligere. For ingen er upåvirket av fortid, familie og venner, og det blir konflikter når to livsstiler skal tilpasses hverandre.

Det er ikke lett å skrive om samliv. Selv om det er flere gode punkter for gjenkjennelse, er klisjéfellene mange, og Helena von Zweigbergk går i mange av dem. Jessica og Tom virker som sammensatte personer i begynnelsen, men etter hvert blir de stadig mer endimensjonale. Jessica blir en sytete kone, Tom blir en drittsekk. Det blir mye prat, krangel og tårer. For mye, det blir kjedelig og repeterende. Av og til får man følelsen av at boka kunne vært skrevet på sekstitallet, som da Tom tvinger eks-kjæresten til å ta abort: Kajsa gikk krokbøyd og lydig hulkende av sted til kvinneklinikken. Boka veksler mellom komplekst og enkelt, overraskende og forutsigbar, men bikker dessverre over til det kjedsommelige etter vel hundre sider.

Noe av det mest interessante i boka er Jessicas forhold til en klient, Rose-Marie. Rose-Marie er en enfoldig ung kvinne med et lite barn som muligens blir vanskjøttet. Jessica blir koplet inn for å hjelpe den lille familien. Denne historien i historien kunne med fordel ha vært utnyttet bedre, den har et godt potensial.

Artikkeltags