Terningkast 5: HELEN FREDHOLM 2007: Hagevandring i en frodig norsk hage.

ok

ok

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

N.W. DAMM & SØNN 2007.

DEL

Det finnes altfor mange hagebøker i handelen som er skrevet av utenlandske forfattere, oversatt og flikket litt på. De passer liksom ikke helt, vi kjenner ikke igjen planteslagene og hagedesignet kan virke fremmed. Vi møter fremmedheten i disse bøkene med skepsis, hvem kan vite hva vi har å kjempe med i våre korte sommermånedene her nord? Her har vi tilsvaret, en praktbok av en hagebok som er skrevet med utgangspunkt i norske erfaringer, og for oss som bor i innlandet gir det en ekstra trygghet at erfaringene er utprøvd lokalt, på Fredholm i Totenvika.

Helen Fredholm gir oss et innblikk i stedets historie, et viktig utgangspunkt for hagevandringen hun tar oss med på. Fredholm, et rogivende navn på et sted omkranset av en blomsterprakt skapt for å gi sjelen hvile. I anleggelse av egen hage er bygging av stedstilhørighet et viktig element. Å skape harmoni for framtida er et positivt prosjekt, og boka inspirerer til å sette i gang. Forfatteren deler av sin visdom som amatørhagebruker og kjærlighet for stedet, og beskriver sin egen smak uten å kritisere andres valg. Det gjør at vi fort skjønner at her trenger vi ikke kopiere, bare la oss inspirere.

Helen Fredholm er selv inspirert av det hun kaller Cottage garden, hager som ser ut som de ikke er plantet etter et rigid system. Hun understreker den positive effekten av å skape sammenheng mellom bygninger og hage, og får med dette fram hvordan store påbygde plattinger skaper avstand til hagen og mye av trivselen med den. I boka får vi bekreftet at staudebedet godt kan minne oss om blomsterenga som vi elsker, uten at vi trenger å skjemmes over mangel på system. Forfatteren gir råd uten å overdrive. Jeg merket meg hennes valg av flate kantsteiner egnet for hjulet på gressklipperen, for å unngå det velkjente problemet med at plenen spiser seg innover bedet ditt. Her finner du også råd om egnet kantvegetasjon for å ramme inn frodige, men kanskje litt uryddige staudebed.

Forfatteren er selv fotograf. Vi kan bare lene oss tilbake og drømme oss inn i grønne rom, eller sette oss ned i en hvitmalt sofa og kjenne på duften av utallige sorter roser og klematis, ispedd moskuskattost og andre sarte uttrykk. Jeg savner noen flere bilder som også viser hvordan blikket kan hvile i mer åpne landskapsrom. Bildet av klematisveggen mot mjøsutsikt i dirrende sommervarme er uimotståelig vakkert.

I år kom våren, for ikke å si sommeren, som julaften på kjerringa. Aktive hageelskere tar seg kanskje ikke tid til å lese akkurat nå når sola varmer og skuddene spretter, mulighetene er mange for nye selvpålagte oppgaver i hagen. Men tidlig vår betyr lenger sommersesong, og denne boka skal vi hygge oss med i hengekøya eller under syrinbusken. Men vær obs, dette er altså årets julegavetips. Når julestri og julefeiring er over begynner hagemennesket å glede seg til vår. Mens det ennå er for tidlig å så inne, er tida der for varm te, hagebøker og frøkataloger i sofakroken. Merk dere det, om dere kjenner en hageelsker.

Artikkeltags