Terningkast 5: HEGE HOLM: Pappa er en stjerne

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Aschehoug

DEL

NRK-journalisten Hege Holm har med boka «Pappa er en stjerne» skrevet en personlig, sterk fortelling om livet som enke med tre små jenter. Holm mistet mannen sin av kreft i 1997, på tre måneders varsel.

Også mannen, Stein Heide, var ansatt i NRK og var en kjent stemme med sin dialekt fra Sogn. Hege Holm fikk veldig kort tid til å forberede seg og barna på at ektemann og pappa snart skulle bli borte for alltid, og hun beskriver sykdom og praktiske gjøremål om hverandre på en direkte og nær måte. De var samboere, men rakk å gifte seg – av kjærlighet og for at økonomien skulle bli overkommelig for den farløse familien. Holm forteller om dager med tårer og angst, om venner som hjelper til så godt de kan med barnepass og praktiske gjøremål, om bekymringer for økonomi og ikke minst, bekymringer for hvordan det skal gå med barna. De var tre, seks og ni da pappaen deres ble borte for alltid. Ville hun klare å gi dem nok kjærlighet og omsorg?

Tankene er mange og Hege Holm formidler dem på en åpen og direkte måte – det blir personlig og nært, uten å bli for privat, heldigvis. Og leseren lever seg inn i den store sorgen, for Holm er god til å fortelle. Ordene er ikke for mange, ikke for knappe, men levende. Det er ikke vanskelig å se for seg 35-åringen som plutselig får ansvaret for tre jenter som trenger så uendelig mye mer enn nye sko, klær og ferieturer.

De trenger også en mamma som er dobbelt til stede, og Hege Holm beskriver følelsen av at hun ikke makter det. Hun forteller om hvordan hun ordner med fadderfamilier så hun kan få avlastning en helg iblant, om lykketreffet med den kristne hybelboeren, om naboer som er der.

Jentene kommer også til orde med sine tanker om hvordan det er å miste pappaen sin. De skjønte ikke konsekvensene av det før mange år senere, og da kom gråten. Ett av bokas mange sterke kapitler er der de oppsummerer sine liv og mammas innsats – det er ikke til å unngå at leseren gripes og feller en del tårer undervegs i lesingen av denne boka.

Hege Holms tanker om sorgprosessen hun og barna har opplevd kan være til støtte og trøst for andre i samme situasjon, men hun skriver selv at sorgen har mange forskjellige måter å bli uttrykt på. Det finnes ingen «riktig» eller «gal» måte å sørge på, og Hege Holm har møtt mange fordommer og mennesker som mente hun levde sitt liv feil etter at mannen døde. Men hun levde det slik hun mente var rett, og skriver om det så det setter spor.

Artikkeltags