Terningkast 4: HARRIS, ROBERT: imperium

Bokomslag

Bokomslag

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversatt av Monica Karlsen Cappelen

DEL

Robert Harris legger beretningen om Cicero, den berømte romerske retorikeren, i munnen på slaven og sekretæren Tiro. Det er ikke så helt galt, for det sies at Tiro skrev Ciceros memoarer i flere år, men dette dokumentet har altså gått tapt.

Cicero, også kjent som mannen med sølvtungen, levde i republikken Roma fra 106 – 43 f.Kr. Han var utdannet advokat, men kom til å gjøre en eksepsjonell politisk karriere, mye takket være sine retoriske evner. Det finnes mange bevarte skrifter fra Cicero, mye takket være sekretæren Tiro som oppfant stenografien, og således klarte å nedtegne store mengder taler og andre dokumenter.

Tiro forteller omstendelig og nøyaktig om advokaten og politikeren Cicero, men også om familiemannen og den etter hvert maktmennesket Cicero. Hans store mål var å oppnå imperium, høyest mulig makt i det romerske systemet. Og veien dit var som i dagens politikk brulagt med både gode intensjoner og en god porsjon renkespill. Cicero gjennomgår en utvikling i boka, om den er til det bedre kan leserne selv bedømme. Men en plass i verdenshistorien fikk Cicero, og det er spennende å lese dramatiske historiske begivenheter som om det skulle vært samtid. Robert Harris klarer å føre leseren to tusen år tilbake i tid, og han makter å gjøre de historiske skikkelsene levende.

Selv om Ciceros liv var svært dramatisk, er Tiro nøktern og saklig i sin beretning. Det virker etterrettelig, men kan også bli noe snirklete. Og en ordforklaring hadde vært på sin plass, dersom man ikke er helt inne i de romerske embetene og termene.

Artikkeltags