HARLAN COBEN: Beskytteren

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Oversatt av Chris Hafstad Aschehoug

DEL

Harlan Coben har skrevet utallige krimbøker for voksne. Nå er det ungdommens tur. De kan glede seg.

Cobens helt i denne boka er nevøen til Myron Bolitar, kjent for mange som hovedpersonen i forfatterens «voksne» bøker. Vi møter en Mickey Bolitar som ikke har det så lett. Han har mistet faren i en bilulykke og som følge av det har moren tydd til narkotika for i det hele tatt å kunne takle sorgen. Hun er for tiden på rehabilitering og Mickey bor hos Myron, men forholdet dem imellom er ikke spesielt godt. Dette skyldes hendelser i fortiden.

Mickey er ny på skolen, kjenner ingen og har ingen venner. Kjæreste har han imidlertid klart å skaffe seg på den korte tiden han har vært i byen. Da hun plutselig forsvinner, bestemmer han seg for å finne henne, koste hva det koste vil. Og det kommer til å koste – Mickey vikles inn i et inferno av løgner og hemmeligheter med mer enn ett mysterium å løse. Han får seg venner, ikke akkurat blant skolens mest populære elever, men de tre synes å utfylle hverandre og alle bidrar til å løse flokene de havner i.

Sporene fører til The Bat Lady som ingen har sett på mange år, og videre til en ubehagelig underverden som Mickey og vennene hans kommer til å stifte bekjentskap med. Det er mye som er annerledes enn det gir seg ut for å være.

Cobens triks med å bruke en tidligere helt i en ny bokserie, fungerer fint. Cobens stil er den samme som i voksenbøkene. Han er en ironiens mester og man får seg mang en god latter mens man leser. Han skriver kort og konsist, spenningen er så å si hele tiden på topp, ispedd passe doser av mystikk og realisme. Boka er troverdig, selv om jeg synes at enkelte voldsscener er i overkant vanskelige for en 15-åring.

Dette er første bok i en trilogi om Mickey og vennene hans. Slutten er spektakulær og man vil egentlig bare lese videre med en gang. Men vi må nok dessverre avfinne oss med å vente litt på Harlan Cobens neste ungdomsbok.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken