Bildeboka Pappa er sjørøvar handler om Tuva som endelig er stor nok til å bli med pappa og røve. De drar gjennom Sverige og Finland der de røver en liten sjø. Sjøen tar de med seg gjennom hele Europa og helt til Palestina. Der møter de Lamia, ei jente som er like gammel som Tuva. Hun bor i flyktningleir, og der har de bruk for vannet fra Finland.

Det er kort fortalt rammen i den moderne sjørøverhistorien fra Hans Sande. Han har skrevet for barn i mange år, og utmerker seg med fabuleringsevne og barneperspektiv. Også i denne boka har han laget en fortelling som er morsom og sprelsk, men den har også alvor i seg. Det er en viss fare for at den blir kategorisert som politisk, det hadde muligens vært lurt av forfatteren å ikke plassere flyktningleiren i et konkret land. For barn vil boka handle mer om urettferdighet enn politikk. Det er i alle fall velkomment med et internasjonalt perspektiv i norske barnebøker.

Mengden tekst på hvert oppslag er veldig passe, og mens den voksne leser kan barnet boltre seg i Silje Granhaugs flotte illustrasjoner. Hun bruker grafiske teknikker og skaper spennende, sprelske bilder der det er mye å se på og oppdage. Personene er plassert i et humoristisk miljø med røffe farger og streker, tekst og illustrasjoner framhever hver sin del av historien og fungerer flott sammen. Pappa er sjørøvar er en både morsom og alvorlig leseropplevelse å dele for voksne og barn.