Terningkast 5: HANS OLAV LAHLUM: Kameleonmenneskene

Artikkelen er over 7 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Hans Olav Lahlums overmenneskelige skriveproduksjon har resultert i en femte bok om politiførstebetjent Kolbjørn K2 Kristiansen og hans usannsynlige hjelper, den rullestolbundne ungjenta Patricia I.E. Borchmann. Bokomslag, tittel, sjanger og skrivemåte spiller videre i samme stil som de første romanene i serien; man hensettes til en tid da man «telefonerte» med hustelefoner og konverserte i høflig form. Det er klassisk krim der puslespillet legges bit for bit ut fra muntlige ledertråder.

Stortingsmannen Per Johan Fredriksen blir stukket ned og drept på åpen gate. En tenåring sykler direkte hjem til K2 med den blodige kniven. Men påstår å ikke ha begått mordet. Kristiansen farer fra den ene til den andre i alt fra elskovsreder til ambassader og avdekker lag for lag et intrikat mønster av skjulte sider og hemmeligheter – både i for- og nåtid. Og forgreiningene strekker seg ut i storpolitikken, der Norge er i ferd med å signere en historisk delelinjeavtale med Russland, og EEC-diskusjoner fråder.

Alt dette turnerer Lahlum svært godt, mysteriemessig er kanskje Kameleonmenneskene hans hittil sterkeste plot.

Denne gang har også Lahlum lyttet til de som har ønsket seg litt mindre pappfigur av karakteren K2 og begitt seg inn på det romantiske minefeltet for å berike hans privatliv. Men i rivaliseringen mellom den sympatiske forloveden Miriam og den mindre sympatiske hjelperen Patricia, er det nok Kristiansen selv som kommer dårligst ut, med en pubertal tilnærming til akkurat den siden av saken.

Språklig er det morsomt å lese seg gjennom en gjennomført ordgytende og tidsfarget sjargong, selv om jeg på et tidspunkt sterkt vurderte å telle antall ganger fortellerstemmer sier at det plutselig«slo meg» noe.

I Kameleonmenneskene tar Lahlum i disse øyne et bedre grep om den ytre dramatikken enn tidligere og prøver ut litt nytt, mens han holder godt på suksessformelen. Mer kan man ikke forlange.

Stina Håkensbakken Roland

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken