Terningkast 5: HALLGRÍMUR HELGASON:Håndbok i husstell for leiemordere

helgason

helgason

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Oversatt av Tore Aurstad, MNO Cappelen Damm

DEL

Islandske Hallgrímur Helgason er mannen bak 101 Reykjavik, Islands forfatter og Stormland. Han er nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger.

I Håndbok i husstell for leiemordere blir vi kjent med kroaten Tomislav Boki, som har flyktet fra hjemlandet og gjort suksess som leiemorder i New York. I mafiamiljøet har han tatt navnet Toxic. Alt har gått greit, og han har begått hele 66 drap, men det 67. går forferdelig galt. Han må komme seg ut av USA i en viss fart og på flyplassen blir han rett og slett nødt til å drepe en fyr på toalettet.

Det skal imidlertid vise seg at den drepte var en kjent amerikansk tv-pastor. Toxic stjeler pastorens identitet og er med ett på vei til Island via luftveien. På flyplassen i Reykjavik blir han iført den hvite prestekragen lett gjenkjent av sitt vertskap og blir kjørt hjem til han som viser seg å være Islands svar på Toxics siste offer.

Toxic spiller rollen som pastor aldeles utmerket og ingen har mistanke om at noe ikke stemmer. Han deltar i vertskapets tv-show, om enn noe svett og uvel, men han klarer seg greit. Men som seg hør og bør i denne type roman, baller det på seg. Både kjærlighet, rovmord og narkotikasmugling er ingredienser i den islandske virkeligheten og Toxics hverdag.

Håndbok i husstell for leiemordere er en språklig delikatesse. Ordspillene florerer og metaforene er mange. Muligens kan ordvalgene virke frastøtende for noen lesere, men det saftige språket gjør Toxic levende, og det var ikke få ganger jeg dro på smilebåndet mens boka ble fortært.

Til tross for mye snedig humor er dette en roman om identitet, integritet og ikke minst menneskets søken og behov for å «finne seg sjæl». En roman til å le av, undre seg over og ikke minst en roman du vil tenke tilbake på og småknegge.

Artikkeltags