Terningkast 4: HÅKAN NESSER: De ensomme

Håkan Nesser: De ensomme

Håkan Nesser: De ensomme

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Elisabeth Bjørnson Gyldendal

DEL

Tre vennepar finner sammen i studietida på 1970-tallet. En hendelse der en av de seks må ofre seg for de andre, kommer til å prege deres liv mer enn noen av dem er villig til å innrømme. Hendelsen fører også til at vennskapet oppløses.

Historien fortsetter 35 år senere med samme persongalleri. Det blir da funnet et lik nedenfor et stup. Det mystiske er at for 35 år siden, på akkurat samme sted, ble det også funnet en død person. Dette er neppe tilfeldig og spesielt ikke da det viser seg at den nå avdøde var samboer med den som først ble funnet død samme sted. Til tross for denne merkelige sammenhengen viser det seg særdeles vanskelig for Håkan Nessers politiinspektører Backman og Barbarotti å nøste opp saken. Er det en ulykke, et selvmord eller mord? Det første dødsfallet ble grundig etterforsket, men til slutt henlagt. Følelsen av at det er «noe» ved disse vennene består uansett.

Nesser evner å sette leseren på pinebenken. Han bruker lang tid på opprullingen av mysteriet og boka føles relativt lang. Det blir veldig mange vurderinger og betraktninger som av og til synes like. Men det er likevel spennende. Leseren vet at livet snart kommer til å slutte brått og brutalt for noen av personene som følges.

Håkan Nesser retter oppmerksomheten mot hvor forskjellige vi mennesker er og hvor vanskelig det er å møte noen som man passer sammen med. Mange er og forblir ensomme selv i tosomhet. Vennskap kan også være flyktige. Han filosoferer over livet, døden og menneskets forhold til Gud og det onde. Kanskje det finnes mennesker som er født onde? Det kan likevel ikke etterlate noen uberørte under livets gang.

Forfatterens språk flyter som vanlig lett, godt og uanstrengt. Løsningen er noe overraskende og jeg er ikke helt komfortabel med den. Slutten trekker kvaliteten ned.

Håkan Nesser er imidlertid aldri spekulativ, han er interessert i de psykiske mekanismene som får noen til å ta liv og hva som skjer med disse menneskene etterpå.

Straff kan komme i mange forskjellige former. Alle kan møte forskjellige avgrunner.

Artikkeltags