Terningkast 5: Haakon Lie i samarbeid med Hilde Harbo og Hans Olav Lahlum: Slik jeg ser det nå

Haakon Lie

Haakon Lie

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

185 sider Cappelen Damm

DEL

Haakon Lie er en av vår tids store merkverdigheter. Nesten 40 år etter at han i prinsippet trakk seg tilbake fra vervet som Arbeiderpartiets landsmøtevalgte partisekretær og ble pensjonist, blir 103-åringen fortsatt lyttet nøye til, både av politikere og av samfunnet ellers. De som mener at hans innflytelse på norsk politikk neppe kan overvurderes, har sannsynligvis helt rett.

Det viser oppmerksomheten han ble til del da den siste erindringsboken hans nylig kom på markedet. «Slik jeg ser det nå», skrevet i samarbeid med journalist Hilde Harbo i Aftenposten og historikeren og SV-politikeren Hans Olav Lahlum fra Gjøvik, har vakt berettiget oppsikt. I boka skamroser han for eksempel utenriksminister Jonas Gahr Støre og sier at han ser på ham som vår tids mest vidsynte nordmann. Lie satte også politisk dagsorden da han i boka uttaler at den norske regjeringen kommer til å kjøpe Jas Gripen kampfly av svenskene. For:

Den som vet litt om fly, er’n Haakon, slår denne tilhengeren av økt nordisk samarbeid fast.

«Slik jeg ser det nå» er en interessant og lettlest bok. Haakon Lie og hans medforfattere er innom de aller fleste samfunnsområder, der Ap-veteranen gir til kjenne at han følger godt med i hva som skjer. Tittelen viser også at han ikke er redd for å forandre mening om mye. Han har også oppsiktsvekkende «moderne» meninger. Han sier for eksempel at han er stolt over å bo i samme by som den homofile byrådslederen Erling Lae, han vil forby prostitusjon og han synes det er meningsløst å slutte å jobbe når man er 62 år. Arbeid er det som gir livet innhold og mening, påpeker han.

Men veteranen snakker ikke bare om politikk. Han gir også mye av seg selv og det lange livet han har levd. Han forteller om ekteskapet med amerikanskfødte Minnie og hvor hardt det var å miste henne. Han deler med oss hvordan det var å vokse opp i Kristiania i begynnelsen av det forrige århundret og om det nære forholdet han har til naturen. Nettopp derfor smerter det ham at han er blitt avhengig av rullestol. Han beskriver også hverdagene sine i den selvbygde villaen på Ulvøya utenfor Oslo, og konkluderer med at livet som 103-åring ikke er mye spennende.

Boka er som nevnt lettlest, ikke minst fordi Harbo og Lahlum deler opp stoffet med direkte spørsmål til Lie og deretter svarene hans. De kommenterer og forklarer også både spørsmål og svar, og forteller også hvordan samtalen mellom de tre løper.

Dette er selvsagt lesestoff for dem som ønsker en oppdatering i norsk politikk og med historiske linjer 100 år bakover i tid. Boken er blitt et verdig punktum for et av de mest innflytelsesrike og vidsynte menneskene i Norge, ikke bare i forrige århundre, men sannelig også i starten av det 21.

Artikkeltags