Terningkast 5: GRETE LETTING OG REIDAR SOLBERG: Den vesle stavkyrkjeboka

Bokomslag

Bokomslag

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Illustrert av Björk Bjarkadóttir SKALD forlag

DEL

Kan du navnet på flere enn fire stavkirker i Norge? Borgund, Urnes, Nore, Haltdalen. Flere? Vi burde kunne navnet på dem alle og hvor vi finner dem. 28 i alt. De er blant de eldste trebygningene i verden. Vi har hatt 750 står det å lese i denne boken, de fleste fra midten av 1100-tallet. Norge er det eneste landet som har slike i god stand, ja, det fins faktisk bare én i Sverige, Hedared, og rester etter slike kirker på Gotland og i Danmark. Gamle bygninger i andre land ble laget av stein. Våre stavkirker er bygget av tre og ved hjelp av en ganske spesiell metode. Det måtte helst malmfuru til. Av årringene kan en se hvor gammelt treet er. Sitter barken på, kan vi også finne ut når det ble hugget. Denne metoden kalles dendrokronologi. Urnes stavkirke fant en ut hadde sammenhengende årringer helt fra 765. Den står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Ikke én stavkirke er lik en annen, selv om byggeskikken går ut på at taket bæres oppe av staver, derav navnet. Stavene er festet i bunnen med sviller, i toppen er bjelker. Mellom disse står veggplankene

Det forutsetter atskillige fantasirike og flinke handverkere, arkitekter og kunstnere, for det ble rom for flotte utskjæringer og dekorasjoner, figurer og ornamenter, (treskurd) ved hjelp av enkle redskaper.

Dra til Urnes stavkirke og se på Nordportalen. Den er som et smykke!

Denne boken, laget av fagbokforfatter og lærer Grete Letting og Reidar Solberg som er samfunnsvitenskapelig utdannet, er det en virkelig kan kalle rikt illustrert. Teksten mykes opp av en luring av et fantasidyr, en drage, i grønt. Han bryter inn over alt, for å få unger til å følge med inn i en fabelaktig verden, fylt av sagn og faktisk kunnskap. Det som fortelles her, er nok litt for leksikonaktig til å fenge unger slik uten videre, men sammen med en oppglødd voksen, skulle det gå finfint. Og oppglødd bør en bli over den fabelaktige skatten vi har i vårt land, storparten lokalisert til Midt-Norge.

Ikke visste jeg at det var maleren I.C. Dahl som sammen med venner ville ta vare på stavkirkene og stiftet Fortidsminneforeningen.

Den store trusselen mot trekirkene er selvfølgelig åpen ild. En villfaren kar tente på Fantoft stavkirke i 1994. Den er nå bygget opp igjen, men det blir jo aldri det samme.

En vakker og trist historie knytter seg til kirken på Ornes. Atskillige hus nær kirken stod i lys lue. For å hindre at gnistene sprang over mot kirken, brukte de våte seil - og en lang, lang vev som ulykkelige Signy hadde sittet over. Hun fikk ikke sin kjæreste Hagbard fordi han ikke fant nåde for hennes far, men det store veven hindret at kirken tok fyr.

Rent typografisk synes jeg det er vanskelig å lese om det er tekst på papir der det er tegnet, særlig hvis arket er lyst. På grønn bakgrunn kommer teksten tydeligere frem.

Ellers all ære til illustratøren, islandske Björk Bjarkadóttir.

Boken burde finnes i alle norske hjem.

Artikkeltags