Terningkast 5: GEIR LIPPESTAD: Det vi kan stå for

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Aschehoug

DEL

«Hvem påtar seg det blytunge ansvaret med å forsvare Anders Behring Breivik i retten?»

23. juli 2011 var hele nasjonen i sjokk over det som hadde skjedd døgnet i forkant, og norgenshistoriens verste massemorder hadde akkurat bestemt seg for hvem han ønsket som sin forsvarer. Geir Lippestad, et forholdsvis ukjent navn for de fleste, er mannen som tok på seg jobben som forsvarer for Behring Breivik.

Det vi kan stå for gir et innblikk i prosessen frem mot rettssaken, og et innsyn i dialogene mellom forsvarsteamet og klienten. Det er uvanlig å dele så mye med leseren, da dette i utgangspunktet er taushetsbelagt informasjon. Derfor er det ekstra spennende, og på mange måter tilfredsstillende å få vite mer og på et vis bli bedre kjent med Lippestad og Behring Breivik.

Lippestad er klar på at han som forsvarer aldri ønsket å være et «talerør» for Behring Breivik, noe han tydelig har lagt stor vekt på i boken også. Isteden møter vi Lippestad på et personlig plan, hvor han forteller om hvordan det var å skulle forsvare mannen alle mente noe om, samtidig som familien sto på sidelinjen og hadde sine behov.

Det handler om verdigrunnlag, livskvalitet, ærlighet, kommunikasjon og rettssikkerhet. Boka oppleves som veldig ærlig og ydmyk. Og det er bra skrevet, skikkelig bra. Jeg sitter igjen med en dyp respekt for Lippestad som forsvarer og menneske. Samtidig gir boka en slags stolthetsfølelse over hvordan hele nasjonen taklet denne tragiske sommernatten i juli for to år siden. Det vi kan stå for er ei nødvendig og bra bok. Advokatforeningens meninger og uttalelser om at denne boka aldri burde vært skrevet, får de selv stå for.

Les den!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken