Terningkast 5: FUGARD, ATHOL: Tsotsi

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversatt av Ingrid Haug Cappelen

DEL

Tsotsi er usympatisk, helt ureflektert og voldelig. Han leder en liten gjeng som lever av å rane og drepe mer eller mindre tilfeldige ofre. En dag rekker en av ofrene hans ham en skoeske før hun flykter. Oppi skoesken ligger et lite spedbarn.

Spedbarnet framkaller minner i Tsotsi. Det er noe med en gul hund som kommer til ham i et glimt, noe han har glemt. Tsotsi vil gjerne huske, for han er et menneske helt uten fortid og dermed uten identitet. Han vet ikke hvor han kommer fra, og navnet Tsotsi, som betyr gangster, har han gitt seg selv. Men spedbarnet åpner altså døra til fortiden på gløtt for Tsotsi. Derfor er han interessert i å holde det i live. Men hvordan skal han få i det vesle vesenet mat? Og hva med de illeluktende greiene som kommer ut?

Handlingen i boka foregår i Soweto i Sør-Afrika. Samfunnet som skildres er brutalt, men boka handler likevel om menneskelighet, identitet, håp og håpløshet.

Athol Fugard skrev boka om Tsotsi på 1960-tallet, men den kom først ut i 1980. Nå først er den oversatt til norsk. Den ble filmatisert i 2005.

Artikkeltags