Terningkast 4: FRØYDIS BENESTAD HÅGVAR: Litt annerledes. I piraten barnehage

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

llustrert av Bente Jørgensen Omnipax

DEL

I Piraten barnehage går det mange barn. Åtte av dem er litt ekstra spesielle, og de blir vi kjent med i denne boka. Her går Ronja som er døv, Marie som har cøliaki, Casper som har diabetes, Aleksander som har albinisme, Thea som er lam i beina, Asgeir som har astma, Eline som er blind og Kristina som er allergisk.

Frøydis Benestad Hågvar har laget enkle og pedagogiske tekster som henvender seg til førskolebarn, og hun forklarer både godt og enkelt om de måtene man kan være annerledes på. Hun gjør leseren aktiv ved å stille spørsmål, og finner situasjoner som kan likne på eller minne om situasjonen til barnet som er annerledes. Bilde og tekst viser også hvordan barna fungerer i hverdagslige situasjoner.

Bente Jørgensens illustrasjoner er utført i blandingsteknikk av akryl, blekk, fargeblyant og photoshop. Denne informasjonen står på første side, og kunne gjerne stått i flere bøker. En illustrasjon er ikke bare en tegning, og det er fint å få økt kunnskap om hvor mange ulike teknikker som brukes av dagens illustratører. Jørgensens illustrasjoner er både glade og fargeglade, og litt tv-aktige i streken. De er enkle å forholde seg til, og forsterker det lite problemfylte bildet boka gir. Ofte fokuserer vi negativt på sykdommer og funksjonshemninger, her ser vi barn som har det fint selv om de har andre forutsetninger enn andre. Bakerst i boka finnes en tyngre faktadel, som er rettet til voksne.

Boka om Piraten barnehage er fin å bruke i pedagogisk øyemed, men er også verd å lese for barn som ikke er berørt av problemstillingene. For kunnskap skader aldri.

Artikkeltags