Terningkast 5: EVA JOLY: Jakten fortsetter

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

En liten bok om livsmot i samarbeid med Judith Perrignon Tiden

DEL

Det har kommet kritikk mot denne boken der det sies at skal vi nå enda en gang høre Askepott-historien om den fattige jenta som dro som au pair til Paris, fikk rikmannssønnen, ble jurist, kjempet og vant mot korrupte direktører og nå er vendt hjem til gamlelandet.

Det stemmer at hun forteller om en nøktern oppvekst, om arbeidsomme håndverkere i nærmeste familie, skilsmisser, men også kjærlighet og trygghet fra en fargerik mormor. Hun skriver om svære personlige påkjenninger i ekteskapet, mannens selvmord, og det valget hun tok om at man kommer til et punkt hvor man forstår at man ikke kan redde andre ved å ofre seg selv. Hun skriver om vanvittig slitsomme rettssaker der hun måtte ha livvakter døgnet rundt. Et slikt bakteppe er viktig for enda mer å beundre henne, enda mer å høre hvordan denne kvinnen kunne stå i en fransk rettssal og kjempe. Det er eventyrlig.

Kvinner trenger stolte, uredde forbilder. Menn har så mange. La oss få lov til å beundre Eva Joly og la henne fortelle sin historie gang på gang. Nå er hun ute på andre jaktmarker, nå gjelder det jakten på skatteparadisene. Hvor gjemmer de korrupte penger? Vi kan ikke slå oss til ro med at de land der utbyttet er hentet, ikke får pengene tilbake, mener Eva Joly. Mange befolkninger lever i bunnløs fattigdom fordi ledere svært ofte i samarbeid med multinasjonale selskaper gjennom år har ført penger ut av landet.

Jeg drømmer om å finne alle de pengene som Mobutu, Ratsiraka, Obiang, Bongo, Dos Santos og N`guesso har saltet ned, og føre dem tilbake til deres folk. Slik formulerer Eva Joly seg. Nå har hun et nettverk av modige mennesker, ofte i høye posisjoner, hun samarbeider med. De vil det samme som henne. Hun føler seg mindre alene.

De som har lest Eva Jolys bøker Korrupsjonsjeger (2001) og Er det en slik verden vi vil ha? (2003), ville trodd at nå var temaet dekket, nå hadde ikke Joly mer på hjertet. Det har hun, og hun skviser ikke sitronen selv om mye stoff er kjent av mange. Dette er en bok i hvert fall jeg kommer til å gi til mine barnebarn når tiden er inne for dem til å forstå. Eva Joly sier hun leste filosofen Hegel for sine barn om historiens utvikling for å hindre at de blir villedet.

Vi som tilhører den rike delen av verden, har skapt sinne og frustrasjon ved å bygge vårt behagelige liv på en korrupt pakt mellom vestlige, multinasjonale selskaper og despoter fra den tredje verden, og ved å skjule de svarte pengene i bankene våre. Jeg har en drøm, sier Eva Joly, om å oppspore de pengene. La det ikke bli med drømmen.

Artikkeltags