Terningkast 4: ERRI DE LUCA: Tre hester

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Forlag: Aschehoug

DEL

Bøker kan forandre mennesker mer enn år og reiser, skriver den italienske forfatteren Erri de Lucca i romanen "Tre hester" som kommer på Aschehoug denne våren. Slike bøker som Lucca skriver, er i denne kategorien. Hans forrige bok på norsk, "Montedidio" var en vakker oppvekstroman som høstet strålende kritikker

Også Tre hester er en slik vakker bok full av poesi og lange linjer. På mange måter kan den minne om Hemingways Den gamle mannen og havet. Den er holdt i et enkelt, nærmest minimalistisk språk, full av rytme og melodi.

Romanens jeg er en middelaldrende italiener som er vendt hjem igjen etter dramatiske år i militærdiktaturets Argentina. Han har forsonet seg med at han er det siste bladet på treet. Piken han elsket og fulgte med til Argentina, ble en av de rundt 40.000 ungdommene som forsvant under diktaturstyret 1976 og 1982.

– Nå vet jeg at hun ligger på havsens bunn, kastet ut fra et helikopter over åpent hav, bundet på hender og føtter, sier jeg-stemmen i boka.

Nå har han lagt våpnene vekk og lever et stille og nesten begivenhetsløst liv som gartner. Han steller sin jord og sine planter, spiser sine enkle måltider med brød, urter ost og vin. Det er bare bøkene nå som kan løfte ham over i andre virkeligheter.

Helt til den prostituerte Leila velger ham ut som sin mann. Det blir en kravfull kjærlighet som til slutt forlanger et drap som en betingelse for å kunne leve. «Tre hester er en enkel, liten bok – lettlest og lettfattelig. Men det er underteksten i den enkle handlingen som hever den opp i kategorien bøker som kan forandre mennesker. Skjebnene i boka er skisser og omriss av mennesker som vokser videre i ditt eget sinn selv lenge etter at du har lest den ferdig. Man gjør klokt i å følge med på Erri de Lucas forfatterskap.

Artikkeltags