Terningkast 5: ERIK BJERAGER: Det ender godt

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Johannes Møllehave om døden Oversatt av Siren Næs Schibsted Forlag

DEL

«Det sies ofte at vi fortrenger døden i vår kultur. Hvorfor gjør vi det?» spør Erik Bjerager i samtale med hele Danmarks prest, forfatter og foredragsholder, Johannes Møllehave.

«Det har noe å gjøre med at alt skal lykkes hele tiden. Vi lever jo i en suksesskultur. Du skal ha suksess i jobben, i privatlivet, overfor dine barn. I en kultur hvor man hele tiden snakker om penger, suksess og kjærlighet, og vi nesten hele tiden bruker ord med pluss-verdi, blir man forlegen overfor en minus-verdi», svarer Johannes Møllehave.

Etter å ha lest Det ender godt er man ikke det minste forlegen, men takknemlig over at det utgis bøker som lodder dypere enn mord i trange bakgater og unge tvkjendisers «memoarer».

Det ender godt er en samtalebok mellom ansvarlig sjefredaktør i Kristeligt Dagblad i Danmark, Erik Bjerager, og Johannes Møllehave. 73 år gamle Johannes Møllehave har som prest stått nært ved mange dødsleier. Selv har han kjent døden puste seg i nakken. Det har vært blodpropper og bypassoperasjon og så mørke depresjoner at han ved ett tilfelle ville ta sitt eget liv. I boken stiller Erik Bjerager ham de eksistensielle spørsmålene. Hva er meningen med livet? Hva skal man gjøre hvis man er redd for å dø? Hvordan skal man lindre andres sorg? Kan man komme over savnet av en man har elsket? Hvordan kan vi finne håp når vi skal dø?

Johannes Møllehave gir, med sin kristne tro som fundament, sine synspunkter på disse og andre essensielle spørsmål. Han reflekterer omkring temaer som det å bli gammel, om tro og tvil, skyld og sorg, trøst og livsmot. Han gir råd om hvordan man kan møte mennesker som vet at de snart skal dø. Han sier noe om hvordan man kan planlegge sin egen begravels,e og de to samtalepartnerne tar også en gjennomgang av den kristne begravelsesseremonien, før boken avrundes med tanker omkring livet etter døden.

«Jeg vet ikke så mye om himmelen, men jeg håper det er et godt bibliotek der», sier Møllehave, som i kjent stil krydrer sine uttalelser med anekdoter og smil fra levd liv. Møllehave reflekterer også tankevekkende om språket. «Det viktigste i livet får vi. Man kan for eksempel ikke si om sitt avkom: Jeg tok tre barn. Nei, jeg fikk tre barn. Hvorfor? Fordi de er en gave.» Det ligger noe grunnleggende religiøst i at det viktigste i livet er en gave som blir gitt til oss, mener Johannes Møllehave.

Forfatteren og den intervjuede håper Det ender godt vil kunne leses av alle mennesker til trøst og oppmuntring, men sier at boka først og fremst er skrevet med tanke på mennesker som skal dø, og på etterlatte som har mistet familiemedlemmer eller nære venner. Det ender godt vil neppe få plass i mange ateisters boksamling, til det står det kristne budskap for sentralt i boken. Men for alle som tviler og tror vil boken være kilde til ny innsikt. Som leser føler du deg på merkverdig vis både klokere og gladere etter dette møtet med livet og døden.

Artikkeltags