Terningkast 5: ELSEBETH EGHOLM: Egenandel

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Lene Stokseth Schibsted forlag

DEL

Danske Elsebeth Egholm har skrevet en rekke bøker om journalisten Dicte Svendsen. Bøkene er også filmatisert for tv, og serien har gått på TV2. Dette er hennes andre roman som er oversatt til norsk.

Dicte og hennes samboer Bo våkner en natt av at stallen på nabogården brenner. De klarer å redde ut noen av hestene. Hovedhuset på gården er rasert og der befinner det seg bare en liten hund. Hvor er hundens matmor? Eierne av gården, Søren og Karen Graugaard er bortreist. I ettertid viser det seg at brannen er påsatt. Omtrent samtidig brennes en skole i sentrum av byen ned. Neppe tilfeldig. Da Rose, Dictes datter, en dag senere går tur med naboens og sin egen hund, finner hundene et lik i myra like ved. Det er Inger, Karens søster, drept på en bestialsk måte. Noe senere oppdages nok et lik av en ung kvinne, tatt av dage på akkurat samme måte.

Spenningen i boka tar først av da Dicte får en trussel på e-post om at samme behandling venter henne. Da blir den vanskelig å legge fra seg og kan med stort utbytte leses i et strekk.

Egholm er et spennende bekjentskap. Hun har et godt plott med interessante personer. Hun trekker tråder langt tilbake i tid og knytter dem opp mot nåtiden. Løsningen på drapene viser seg også å ligge i fortiden. Dictes arbeid som journalist gjør at hun får arbeide tett på politiet og bistår i stor grad med etterforskning og oppklaring.

Samtidig sliter hovedpersonen på det personlige plan med motstridende følelser for sin samboer og hans problemer, og med egne relasjoner til sin familie. Familien er Jehovas vitner og hun er utstøtt fra dem. Det er vondt å lese om Dictes kvaler i denne sammenheng og om hvordan problemene blir overført på datteren Rose, som er ekstremt trygghetssøkende til ungdom å være. Egholm behersker dette temaet og skriver med stor troverdighet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken