Terningkast 5: ELI KARI GJENGEDAL & INGUNN E. WIKEN: Karl Oscar i hardt vêr

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Skald

DEL

Vi har sikkert alle våre kattehistorier – jeg har min fra Gabriel Scotts Sølvfaks. Det var en vidunderlig fortelling, som kan leses gang på gang, uten å slites.

Akva-ingeniør og værpresentatør Eli Kari Gjengedal skriver forrykende om hannkatten Karl Oscar, og sender ham ut i det hun vet mest om, det skiftende været i Norge, svært godt hjulpet av tegneren (art director) Ingunn E. Wiken. Hennes strek kjennes igjen fra illustrasjonene til boken Gåsa, katten og hanen av Jakob Sande, der hun gav et fargefyrverkeri til teksten. Her gjør hun det samme, og har helt og holdent gått over fra reklame/design til barneboksjangeren. Gled dere, unger!

Det er ørlite problematisk å blande faktastoff med ren og skjær fiksjon, slik det gjøres her. De to tekstene er atskilt ved at faktastoff om vær og vind står nederst på siden sammen med en liten edderkopp. Selve historien troner i god skrift øverst og med Wikens illustrasjoner i rikelig monn midt imot.

Skal en stoppe opp i historien og gå ned til faktastoffet, eller skal en lese historien i ett og heller ta den en gang til og da få med faktatekstene? Jeg anbefaler det siste. Faktatekstene har godt språk og fantasifulle formuleringer som denne her: Ozonlaget er som solkrem for jorda.

Historien om Karl Oscar med helsides illustrasjoner, har en driv over seg og er ikke fritt for poetiske vendinger, heldigvis. Jeg måtte stoppe opp ved kråkemor som slengde venstre vengen vernande over ungane. Det var vakkert tenkt og vakkert formulert når du vet at kråkemor har sin fulle hyre med å forklare Karl Oscar at huset ditt ligg mot vest, og du går mot nordavinden, altså mot nord.

Nesten som i sagaen er det òg, han blir vinteren over i annen manns hus. Og der er det flust med mus.

De to, Gjengedal og Wiken, er profesjonelle på hvert sitt område. Dette kan de. Jeg kunne ikke la være å utbryte fy te katta for et vær! Kan noen forklare hvorfor vi bruker akkurat det uttrykket? En skjønner det kanskje bedre når en leser om han Karl Oscar. Avslutningen bærer bud om at han blir med familien neste gang. Kan det bli noen historie ut av det? Håper det, for han er troendes til litt av hvert.

Artikkeltags