Terningkast 5: DAVID WALLIAMS: Gangsterbestemor

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Illustrert av Tony Ross Oversatt av Sverre Knudsen Aschehoug

DEL

Bestemoren til Ben lukter kål, og hun promper kålfiser hele dagen. Ben hater kål, og han hater også bestemor. Ben er elleve år, og har foreldre med en forkjærlighet for selskapsdans. Hver fredag skal de av gårde for å se på denne dansingen, og Ben må da overnatte hos bestemor. Bestemor sitter i en stol og leser krimbøker, vil innimellom spille Scrabble, promper kålfiser og ber Ben legge seg mye tidligere enn han gjør hjemme. Makan til kjedelig dame har Ben aldri vært borti!

På ett av besøkene oppdager Ben at bestemor har en hel kakeboks full av utrolige smykker. Hvor har bestemor fått disse fra? Er bestemor en smykketyv? Fredagene blir ikke like kjedelige etter dette, og Ben legger en plan for å gjøre et kupp verden aldri har sett maken til. Nå gjelder det bare å få med bestemor på kuppet. Han hater henne i hvert fall ikke lenger, og begynner litt etter litt å synes det er innmari ålreit å overnatte hos beste­mor. Kan de bli et ekte gangsterpar og stjele selveste kronjuvelene?

Mot slutten kommer det noen veldig overraskende vendinger i historien, og fra å være bare humor, så blir det faktisk litt alvor og moral i historien. Jeg liker det, og jeg tror også leserne vil gjøre det. Skal barnet lese boken selv, så vil jeg nok anbefale en alder fra ti år og oppover. For høytlesing av voksen så passer den for åtte år og opp­over. I tillegg til å underholde barnet, så underholder den også voksne. Illustrasjonene er utrolig morsomme, og får fram karakterene i boka nøyaktig slik jeg så de for meg mens jeg leste.

David Walliams topper bestselgerlisten i Storbritannia, og er flere ganger nominert til Roald Dahl Funny Prize. Og det er Roald Dahls velkjente historier jeg tenker på når jeg leser Gangsterbestemor. Full av spenning og med en humor som er rettet mot barn og ungdom, men også med et preg av alvor. En av de bedre bøkene for barn!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken