Terningkast 5: DAVID ROBERTS (RED): Kult å kunne

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Illustrert av Jeremy Leslie Oversatt av Jan Holm og Tuva Hæge Vraa

DEL

Kult å kunne er en kunnskapsbok. Det er ikke et leksikon, og den er ikke systematisk oppbygd. Men den er fristende oppbygd!

Man kan bla vilkårlig i boka og lese om planters kjempekrefter, tid, gærninger som formet verden, krig og hvem som er den største idrettsstjerne noensinne. For hvert tema er det også henvisninger til andre emner, slik at man kan manøvrere seg videre etter lyst og interesser. Det minner litt om internettsurfing, men her surfer du deg ikke bort! Du holder deg innenfor bokas 350 sier, proppfulle av fakta.

Ikke bare er oppbygningen av en slik faktabok uvanlig, også formen er uvant. For en voksen leser kan det virke rotete, men jeg tror ikke barn og unge i dag tenker slik. De er vant til å sortere mange inntrykk og velge ut det som er relevant.

Illustrasjonene og det grafiske uttrykket er nærmest ekstremt variert, så her vil de fleste finne noe som appellerer. Forsiden må nevnes – den er et kult blikkfang med 3D-effekter.

For den systematiske er det også mulig å slå opp foran der åtte hovedtemaer har fått fargekoder. Under disse finner du sidehenvisninger. Bakerst finnes et alfabetisk stikkordregister.

Kult å kunne gi kunnskap på en ny måte, og den treffer ungdommen både med sin uhøytidelige tone og uvante utseende. Mellom permene her finnes mye som er kult å kunne.

Artikkeltags