DAVID FOENKINOS: Nathalie

Nathalie

Nathalie

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Agnete Øye Bazar forlag

DEL

Det er ikke ofte jeg har lyst til å lese en bok om igjen så fort jeg er ferdig med den, men det har jeg med denne boka til franske David Foenkinos. Det er en innertier av en romantisk kjærlighetsroman, morsom, samtidig som den er gripende og tar tak i de store spørsmålene. Den handler om unge og vakre Nathalie, som mister sin ektemann Francois i en trafikkulykke, og verden stopper opp. Hun som hadde alt, en god jobb med utsikter til karriere og verdens snilleste mann som gjorde henne lykkelig. Hvordan klare å leve videre?

Hun begynner etter hvert å jobbe, og drukner sorgen i arbeid og plikter og tror aldri hun kommer til å klare å elske en annen mann igjen. Det går noen år, hun forfremmes av sjefen, som er forelsket i henne og drømmer om å forføre henne. Men Nathalie oppdager plutselig en av sine kolleger, svenske Markus, uten å vite hvorfor eller hva som skjer kysser hun ham midt på munnen, midt i arbeidstida. Det skulle hun aldri ha gjort, for keitete og stiv som han er ser han ingen annen anledning til å svare på hennes franske flørt enn å kysse tilbake. For å snakke med henne klarer han ikke?

Nathalie er en deilig og lettlest roman det ikke går an å mislike, den er for morsom og livsglad til det. Beskrivelsene av misunnelige kolleger, som nesten føler seg snytt når de ser vakre Nathalie blomstre opp igjen etter år med sorg, er frydefulle og treffer blink.

Boka er full av underfundig, lattervekkende humor, små observasjoner av menneskelig selvopptatthet, begjær, misunnelse, men også av de gode sidene som finnes i et menneske. Markus har noe ved seg, en stoisk (svensk?) ro, ikke minst er han snill og han forventer ikke å få noe tilbake. Kanskje det som skal til for å lykkes i kjærlighetslivet? Romanen ble filmatisert for et par år siden med Audrey Tatou (Amelie fra Montmartre) i hovedrollen. Det frister å se den for å finne ut om filmskaperne har klart å gjengi lettheten og humoren som David Foenkinos gir oss med sin bestselger.

Nathalie anbefales på det varmeste, kort og godt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken